{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijera predstave "Sumnja" Selme Spahić 28. februara

F
24.2.2012. u 11:33
0
0
Premijera predstave "Sumnja" Selme Spahić 28. februara
0
Premijera predstave "Sumnja" Selme Spahić 28. februara
U produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti "Kontakt" 28. februara na sceni ovog teatra premijerno će biti izvedena predstava "Sumnja" u režiji Selme Spahić, u okviru programa Međunarodnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima 2012." Dramski tekst za koji je 2005. godine američki autor John Patrick Shanley dobio nagrade Tony i Pulitzer tretira sumnju iz različitih aspekata kao pokretačku snagu, kao jedini mogući kreativni potencijal, saopćeno je iz Pres-službe Kamernog teatra 55.
U predstavi, za koju je dramatizaciju radila Aida Pilav, igraju Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i Jelena Kordić-Kuret.

Smješten u katoličku školu u Bronxu, u New Yorku 1964. godine, tekst tematski prati korjenita previranja američkog društva o pitanju rasne segregacije, ali i modernizacije koju su tijesno pratile promjene i inovacije u katoličkoj crkvi.

"Posmatran iz konteksta današnjeg bh. društva, "Sumnja" vrlo precizno secira zloupotrebu pozicije moći, bilo svjetovne ili sakralne, kao i manipulaciju u okviru hijerarhije", objasnila je Selma Spahić, ističući da je rad na predstavi inspiriran željom da se ukaže na mehanizme manipulacije, retoriku zastrašivanja, licemjerje i beskrupuloznu zloupotrebu ukazanog povjerenja i pozicije moći.

Ona smatra da je od krucijalnog značaja za napredak cjelokupnog društva prepoznavanje ambicije, politikanstva i indoktrinacije pod krinkom duhovnih vrijednosti u doba svakodnevne klerikalizacije društva u kojem živimo i vrlo očitog uplitanja vjerskih zajednica u politiku jedne sekularne zemlje.

Riječ je o prvoj premijeri Udruženja "Kontakt" osnovanog radi podsticanja i istraživanja izvedbene umjetnosti.

Kostime za predstavu radila je Sanja Džeba, scenografiju Mirna Ler, a muziku Duško Adžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: