Režija Jovane Tomić
50

Premijera predstave "Stotinu malih smrti" nastale prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića u petak u SARTR-u

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
U petak, 15. decembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra bit će premijerno izvedena predstava "Stotinu malih smrti" nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić, a u režiji Jovane Tomić.

Uloge u ovoj predstavili su ostvarili Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović. Autorica muzike i performer u predstavi je Nikolina Vujić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović. Autor fotografija je Velija Hasanbegović.

"Predstava 'Stotinu malih smrti' nastaje na osnovu adaptacije proznih djela Semezdina Mehmedinovića – 'Memed, crvena bandana i pahuljica', 'Ovo vrijeme sada', 'Autoportret s torbom', 'Sarajevo Blues'. Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature, tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na tijelo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tijela, ali i propitivanje cjelokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti.

One su simboličke, metaforičke, ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni dio života. Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke, tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, down the memory lane, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja", navele su Jovana Tomić i Olga Dimitrijević.

Reprize predstave "Stotinu malih smrti" zakazane su za 16. i 17. decembar.