Premijera predstave "Šta smo to učinili?" u Kamernom teatru 55

F
FENA
15.12.2011. u 14:25
0
0
Premijera predstave "Šta smo to učinili?" u Kamernom teatru 55
0
Premijera predstave "Šta smo to učinili?"  u Kamernom teatru 55
Predstava "Šta smo to učinili?" koju je prema tekstu savremenog francuskog dramskog pisca i reditelja Joela Pommerata režirao Dino Mustafić premijerno će biti izvedena u petak, 16. decembra na sceni sarajevskog Kamernog teatra 55, što će biti prva premijera ove kuće u novoj teatarskoj sezoni.
Tekst je nastao na osnovu dokumentarnih izjava, svjedočanstava i niza intervjua koje je Joel Pommerat radio s manjom porodičnom zajednicom u jednoj pokrajini u Francuskoj. Na osnovu tog materijala napravio je tekst u deset prizora koji govori o odnosima roditelja i djece.

Brojnu glumačku ekipu čine Jasna Diklić, Senad Bašić, Gordana Boban, Tatjana Šojić, Amar Selimović, Muhamed Hadrović, Saddžida Šetić, Boris Ler, Maja Izetbegović, Mirsad Tuka, Muhamed Hadžović i Belma Alić (violončelistica).

Dino Mustafić je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu naglasio da su u tekst inkorporirana i naša sjećanja i odnos prema ovoj univerzalnoj i vječnoj temi - porodici i ljudskim odnosima.

"Vidjeli smo koliko su za normalan i sretan život potrebni ljubav, pažnja, briga i njega. To su odnosi koji nestaju u globalnom svijetu, u kojem više nema nikakvih moralnih vertikala", kazao je on, naglasivši da se u ovoj predstavi putem mikro porodičnih priča progovorilo o društvenom makro planu koji može biti bilo gdje.

Dramaturginja Željka Udovičić smatra da je autor teksta umjetnički oblikovao stanje duha na temelju deset kratkih priča, koje su neovisne jedne prema drugoj, a povezuje ih jedino univerzalna tema - odnos roditelja i djece.

"Interpretirali smo vlastitu stvarnost na nama bliži način kroz izmjenu originalnog redoslijeda priča u tekstu Joela Pommerata", istaknula je ona.

Glumci su naglasili da je rad na predstavi bio jako zahtjevan i naporan, ali ujedno zanimljiv, te da su rađena vrlo ozbiljna istraživanja, kao i razgovori sa socijalnim radnicima, psihoterapeutima i psiholozima.

Amar Selimović je posebno naglasio uzbuđenje što je prvi put imao priliku uključiti u tekst vlastito iskustvo, sjećanje i čežnje, što ga je jako tangiralo, ali i plašilo u isto vrijeme. Poručio je da predstava u konačnici ipak nudi optimizam i poziva na dijalog.

Direktor Kamernog teatra 55 Dragan Jovičić iznio je zanimljiv podatak da je riječ o 289. premijeri u ovoj teatarskoj kući od njenog osnivanja 1955. godine. U zadnjih pet godina urađeno je 16 premijera, dok je za isto broj ratnih godina od 1992. do 1996. godine realizirana 41 premijerna izvedba.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: