Kamerni teatar 55
422

Premijera predstave "Sjećaš li se Doli Bel": Poetski prikaz Sarajeva kojeg više nema

Piše: E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Višeminutnim aplauzom i ovacijama ispraćena je gala premijera predstave "Sjećaš li se Doli Bel" koja je izvedena u Kamernom teatru 55, a koju je prema tekstu Abdulaha Sidran režirao Kokan Mladenović.

Dvanaest sjajnih glumaca donijelo je magiju na scenu Kamernog teatra 55 i pod rediteljskom palicom Kokana Mladenovića poetski prikazalo realnu i humorističnu stranu Sarajeva šezdesetih godina. Da su to uradili maestralno potvrđuju aplauzi koji su poslije gotovo svake scene prolamali dvoranom, smijeh koji ste u jednom trenutku mogli čuti, a koji bi već u drugom trenutku zamijenili teški, duboki uzdasi. Premijera je bila izuzetno emotivna, a mnogima je bilo teško zadržati i sakriti suze u očima.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kroz prizmu sjećanja glavnog lika Dine publici je predstavio dirljivu ljubavnu priču o prvoj ljubavi i o životu jedne sarajevske porodice u vremenu koje je obećavalo mnogo, a koje je na kraju pojelo samo sebe i mnoge od nas sa sobom.

Dobro uigrani glumci, iza kojih je dva i po mjeseca intenzivnih proba, sjajno su iznijeli ovu predstavu za koju vlada nezapamćen interes. Potvrđuje to činjenica da građani širom regije danima već pokušavaju doći do ulaznice za ovu predstavu, ali i činjenica da je 2.500 ljubitelja pozorišne umjetnosti iz 24 grada bivše Jugoslavije rezervisalo izvođenja za mart, april i maj.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem" i "Hoće li u ovom gradu ikada zasjati sunce kako treba" samo su neke od brojnih kultnih replika koje su mnogima poznate iz filmske adaptacije Sidranog teksta, a koje su publiku Kamernog teatra 55 vratile u Sarajevo šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Sidranov tekst "Sjećaš li se Doli Bel" 1981. godine ekranizirao je Emir Kusturica, ali Mladenovićeva režija predstavlja adaptaciju romana pa se predstava značajno razlikuje od kultnog filma.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ulogom Mahmuta Zolja Emir Hadžihafizbegović još jednom je pokazao svu raskoš glumačkog umijeća, a uz njega su na sceni brijirali Davor Golubović, Elma Juković, Gordana Boban, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.