Kultura
0

Premijera predstave "Sablasti" na festivalu Grad Teatar u Budvi

Klix.ba
Predstava "Sablasti" u režiji Andreja Nosova, nastala prema istoimenom djelu Henrika Ibzena, premijerno će biti izvedena u Budvi, 6. augusta 2015. godine u 22 sata u okviru festivala Grad Teatar.

Predstava je nastala u koprodukciji Hartefakt fonda, festivala Grad Teatra iz Budve, Bitef teatra iz Beograda te uz podršku Ovation BBDO i Internacionalog teatarskog festivala MESS – Scena MESS.

Ibzenove "Sablasti" jedna su od građanskih drama njegovog srednjeg, naturalističkog perioda, koje se nalaze u temeljima pozorišta prve polovine dvadesetog vijeka. U svojoj srži, ovo je problemski komad o instituciji braka, o palanci i o poziciji žene u građanskom društvu, žene koja je i dalje potlačena. Ovom produkcijom Scena MESS potvrđuje svoju programsku opredjeljenost da bh. teatarski autori i autorice budu predstavljeni u najzanimljivijim regionalnim naslovima tokom cijele pozorišne sezone.

Likovno - scenski okvir predstave "Sablasti" potpisuju naše renomirane umjetnice Mirna Ler i Lejla Hodzić.

"Drago nam je što nastavljamo kontinuitet rada na regionalnim koprodukcijama i vjerujemo da će i ova predstava imati mnogo igranja u budućnosti. Iako je predstava nastala prema djelu iz 19. stoljeća, ona je i danas jako aktuelna, kao i ostala Ibzenova djela, i zbog toga smo i scenografiju i kostimografiju prilagodili tome. Vjerujemo da će publika to primijetiti i da će im se predstava svidjeti", istakle su Ler i Hodžić.

Predstava je postavljena u minimalističkom salonu u kome se tokom jednog dana rješavaju pitanja vezana za prošlost i budućnost ljudi iz (naše) građanske klase koja je mnogo htjela, a malo postigla. Ipak, ovo nije "britka kritika društva" ili "sveobuhvatna teorija o tome šta ne valja sa nama i kako to treba ispraviti" već prije svega predstava o ljudima koji su se našli prikovani uz zid.

Uloge u predstavi ostvaruju Mirjana Karanović, Branko Cvejić, Slobodan Beštić, Milan Marić i Jovana Gavrilović. Autorski tim predstave čine umjetnici iz Srbije i Bosne i Hrecegovine, Andrej Nosov (reditelj), Vuk Bošković (dramaturg), Mirna Ler (scenografkinja), Lejla Hodžić (kostimografkinja) i Nikola Tomašević (scenski pokret).

Komad "Sablasti" bit će izveden 6, 7, 8. i 9. augusta u amfiteatru Svetog Stefana u okviru 29. Grad Teatar Festivala koji već skoro trideset godina, svakog ljeta razvija multimedijalnu formu umjetničkog stvaralaštva.