U toku završne pripreme
10

Premijera predstave "Razred" 26. februara u BNP Zenica

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Produkcijske ekipe Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ulaze u završnu fazu priprema sedme ovosezonske premijere, koja će biti izvedena na velikoj sceni, a radi se o predstavi "Razred".

Predstava "Razred" autorsko je djelo Slovenca Matjaža Zupančiča, a režiju za nju potpisuje mladi bosanskohercegovački reditelj Goran Damjanac. Razred predstavlja komediju u kojoj se umjesto cijelog odjeljenja jedne korporacije, kojoj prijeti ukidanje, pred komisijom i predavačima za prekvalifikacije pojavljuje samo jedan kandidat koji ni sam ne zna šta se od njega očekuje.

Iz BNP Zenica poručuju da su karakteri likova dokaz ne samo besmisla modernog poslovanja koje preferira ideal robotizovanog radnika i profit kao jedinu vrijednost, nego ukazuju i na jedan od naših problema tokom prilagođavanja cjelokupnom sistemu.

Zupančič je za komediju "Razred" dobio već svoju četvrtu, Grumovu nagradu, što govori o kvaliteti same radnje.

Uloge u predstavi uzeli su Adis Mehanović, Saša Handžić, Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Selma Mehanović, Ištvan Gabor i Enes Salković.

Premerije su zakazane za 26. i 27. februar na prostoru "Hinter bine" na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici sa početkom od 19:30 sati.

Iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se nadaju da će predstava zadovoljiti kriterije Prešernovog gledališta u Kranju, te da će biti u selekciji za festival "Tedan slovenske drame".