Aktuelan tekst
17

Premijera predstave "Narodni poslanik" u režiji Alena Muratovića 4. jula u BKC-u Sarajevo

Klix.ba
U Bosanskom kulturnom centru Sarajevo će 4. jula u 20 sati premijerno biti izvedena predstava "Narodni poslanik" koja će se nakon toga naći na redovnom repertoaru BKC-a.

Predstava je koprodukcija Oxygen Productiona i Bosanskog kulturnog centara Sarajevo, a režiju potpisuje Alen Muratović. U planu su gostovanja u regionu, kao i po svim evropskim zemljama.

"Narodni poslanik" je prva komedija Branislva Nušića, srpskog komediografa, pisca romana, drama i eseja koju je napisao još kao devetnaestogodišnji student. Ova komedija je podijeljena u tri čina, a radnja se bavi pitanjem osvajanja vlasti odnosno palanačkim parlamentarizmom i načinom kako se bira poslanik. Karakteriše je međusobno preplitanje situacije i verbalne komike. Likovi su građeni na prototipima te su stoga sočni, životni, uvjerljivi i kao takvi bliski svakom gledaocu.

Teme koje obrađuju, situacije koje prikazuju, likovi koje predočavaju nisu tipični samo za Nušićevo vrijeme. Lakomost, uobraženost, žeđ za vlašću, otimačina, pokvarenost, naivnost, neznanje - karakteristike su društva i pojedinca u svim vremenima.

"S obzirom na aktuelnost teksta i skoro održavanje izbora i svega onog tragikomičnog što nam oni iz godine u godinu donose, odlučili smo ovu komediju još više približiti današnjem vremenu, te je iz male srpske palanke prebaciti u jednu od bosanskohercegovačkih varošica danas. Bez namjere da prozivamo ijednu aktuelnu bh. stranku ili poznate nam likove iz političkog života, ali s namjerom da gledaoci vrlo jasno prepoznaju komičnu stranu političke stvarnosti u kojoj živimo i da joj se svi zajedno od srca nasmijemo", kaže autorski tim predstave.

Glumačku podjelu činigeneracija iskusnih bh. glumaca potpomognuta mladim glumačkim snagama: Izudin Bajrović, Amra Kapidžić, Ermin Sijamija, Sead Pandur, Maja Salkić, Dženita Imamović, Vedran Đekić, Aldin Omerović i Nadine Mičić.

Muziku i songove potpisuju Samir Hodović, Sanjin Latifić, Nino Škiljić i Validna Legitimacija. Za scenografiju je zadužen Vedran Hrustanović, kostimografiju Lejla Hodžić, a vizuelni dizajn predstave Ajna Zlatar.

"Nušićev'Narodni poslanik' je svojevrsni i uvijek aktuelni osvrt na društvo u kojem živimo. On se može nazvati i bezvremenskim piscem što ga svrstava u svojevrsne klasike. Tačno u centar pogađa mentalitet i duhovno stanje čovjeka koji živi na ovim našim prostorima. Njegovi likovi su autentični, živi i u mnogima se i sami ogledamo. Zato i jeste jedan od najaktuelnijh dramskih pisaca i dan danas. Igrati Nušića sada i ovdje je izbor kojim se želi reći koliko se kao društvo i narod nismo pomjerili već stotinama godina. Smijemo se, jer se branimo od svih devijacija od kojih bolujemo kao društvo. Smijemo se, jer očigledno nemamo drugog izlaza. Satiričnošću i britkim, autohtonim humorom Nušić svoje junake i situacije u kojima se nalaze dovodi do karikaturalnosti ali ne i do apsurda jer su apsurdni sami po sebi. Upravo takvi momenti su nešto što nas kao gledaoce opijaju i upućuju na samo jednu misao a to je 'E jeste. Baš tako. Sve je identično kao što kaže'. Kažu smijeh je lijek. I jeste lijek, jer često nemamo mnogo izbora. Ako nam se već nudi prilika da imamo Nušića i njegovog 'Poslanika' na sceni, onda je treba iskoristiti i naoružati nas jednim od najjačih oružja, a to je uistinu smijeh", rekao je Muratović.