Rediteljice Selme Ćosić
0

Premijera predstave "Moram ti nešto reći" u utorak na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Premijera predstave "Moram ti nešto reći" bit će izvedena u utorak na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave "Moram ti nešto reći" prema tekstu Selme Ćosić i Nedžme Čizmo, čiju režiju potpisuje Selma Ćosić, a u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorile: rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić, autorica teksta i rediteljica predstave Selma Ćosić te članice ansambla predstave Ema Duraković, Sara Džanić i Maida Oruč.

Prema riječima Ermine Nišić, rukovoditeljice Dječije, omladinske i lutkarske scene, ovim sjajnim projektom Bosansko narodno pozorište Zenica zatvara svoju 74. sezonu, a sa ovom predstavom, u funkciju se vraća još jedan scenski prostor Pozorišta, a to je Podrumska scena.

Dodala je da je ova predstava još jedan dokaz koliko Dramski studio djecu dovodi do njihovih vrhunaca prije kraja njihovog školovanja i da je ovo još jedan ponos koji će Dječija, omladinska i lutkarska scena sigurno nositi kroz narednu sezonu.

Kako je kazala Selma Ćosić, autorica i rediteljica predstave, sam tekst je nastao zajedničkim snagama, ne samo nje i kolegice Čizmo, nego i djece sa Dramskog studija i to kroz radionice na kojima su prenosili svoja iskustva sa interneta, a sama ideja teksta je jako važna, kako za mlade, tako i za njihove roditelje, da vide šta je to zapravo što se njihovoj djeci može desiti online i koji su to načini kojima mogu da zaštite svoju djecu.

Sam proces je bio težak, ali jako sladak i jako zanimljiv, a sama problematika leži u tome što su djeca previše izložena društvenim mrežama. Dodala je to da je cijeli proces bio osjetljiv, a djeca su kroz radionice dijelila svoja privatna iskustva i probleme sa kojima su se susretali na internetu i društvenim mrežama, te su zajedničkim snagama pronalazili rješenja i ideje za kreiranje same predstave.

Članice ansambla predstave, polaznice Dječije, omladinske i lutkarske scene – Ema Duraković, Sara Džanić i Maida Oruč, istakle su radost i uzbuđenje zbog nadolazeće premijere, ali i samog procesa rada na predstavi. Na radionicama su prepričavali lične doživljaje i priče sa interneta, a sve su to na kraju objedinili i napravili finalnu verziju predstave. Sam proces im je pomogao da se suoče sa traumama i da se osvijeste o opasnosti društvenih mreža u kojima su se nalazili. Dodale su da su jako ponosne na cijeli tim i cijeli projekat, a najviše su zahvalne Selmi, koja ih je sve vrijeme bodrila i ohrabrivala, kako na privatnom polju, tako i u kreiranju njihovih likova.

U predstavi igraju: Ema Duraković, Sara Džanić, Osman Efendić, Evhad Sivac, Armen Hodžić, Mak Nizamić, Džena Hasanica, Ella Kokić, Uma Nizamić, Dea Kalinić, Lajla Šarić, Asja Kokić, Maida Oruč, Anida Nezić, Iman Muslić, Daanin Jusić, Muhamed Jusić, Nejla Vehabović, Inda Softić, Zana Mašić, Alina Deronjić, Selina Okanović i Melika Drino. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Selma Ćosić, a za koreografiju su zadužene Maida Oruč, Asja Kokić i Ella Kokić.

Premijerna izvedba predstave na repertoaru je u utorak, 18. juna u 19 sati na Podrumskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, dok su reprizne izvedbe zakazane za srijedu, četvrtak i petak, 19., 20. i 21. juni u 19 sati.