{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijera predstave "Moja fabrika": Na dan plate u "Željezari" u Zenici zatvarane sve kafane

16.2.2017. u 22:07
110
5
Premijera predstave "Moja fabrika": Na dan plate u "Željezari" u Zenici zatvarane sve kafane
110
Bosanskohercegovačka redateljica Selma Spahić večeras je zeničkoj publici predstavila predstavu "Moja fabrika" koja je rađena prema knjizi Zeničanina Selvedina Avdića. Nakon premijere, publika je glumce nagradila višeminutnim aplauzom.
U predstavi "Moja fabrika" za nešto više od sat i po predstavljeni su historija i dešavanja koji su obilježili radni vijek u zeničkom industrijskom gigantu. Glumci su na početku predstave buđenjem označili buđenje Zenice, te su monolozima informisali publiku o njenoj historiji.

Osnivanjem željezare završena je priča o dotadašnjoj Zenici, a sa željezarom dolaze štrajkovi radnika, ubistva radnika željezare u sukobima s policijom, ali i pozitivna slika.

U predstavi su iznesene činjenice među kojima je i ona da je Zenica zauzimala prvo mjesto u Jugoslaviji po potrošnji alkohola te da su kafane morale biti zatvorene na dan isplate plata u željezari.

Željezarci su bili među prvima u Jugoslaviji i u pušenju, najprodavanije cigare bile su Morava, a u željezarskoj kuhinji svaki dan su imali pet različitih obroka s mesom.

Najveću proizvodnju, koja je predstavljena i kroz priču u predstavi, radnici Željezare su ostvarili u periodu od 1982. godine kada je izgrađena nova koksara pa do 1988. godine.

U predstavi su predstavljene i priče najmlađih Zeničana koji su odlazili u krug Željezare kako bi za sebe ukrali, kako kažu, najukusnije voće, a njihove dječije nestašluke prekinulo je granatiranje Željezare.

Spahić je kraj predstave ostavila za današnje stanje Zenice koje obilježava zagađenje, ali i druge stvari zbog kojih su Zeničani ogorčeni na svoj grad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: