Režija Mirka Radonjića
0

Premijera predstave "Mjera za mjeru" 28. marta u SARTR-u

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Predstava "Mjera za mjeru" Williama Shakespearea u režiji Mirka Radonjića će u četvrtak, 28. marta u 20 sati biti premijerno odigrana u Sarajevskom ratnom teatru.

Nakon premijere predstave "Othello", koja je odigrana krajem prošle sezone, SARTR na repertoar donosi još jednu predstavu prema tekstu Williama Shakespearea.

Radnja predstave "Mjera za mjeru" u režiji Mirka Radonjića smještena je u Beč u kom je početkom 17. vijeka došlo do zloupotrebe moći. Skoro pola vijeka kasnije, žrtve su odlučile prijaviti taj slučaj. Likovi u ovoj drami dobijaju priliku da svjedoče o svojim i tuđim nedaćama.

Prema riječima dramaturginje Nejre Babić, odnos radnje predstave i današnje percepcije etike postavlja se preko pitanja: Preko čije grbače se stavljaju i mjere moralna načela? Ko je moralan, a ko bludan? Ko će biti kažnjen, a ko proći nekažnjeno?

To su samo neka od pitanja koja Shakespeareov komad postavlja glede morala, a koja su nama poslužila da propitamo sopstveni odnos prema etici danas i ovdje.

U predstavi igraju Snežana Bogićević, Ana Mia Karić, Adnan Kreso, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Matea Mavrak, Faruk Hajdarević i Emir Fejzić. Autorski tim predstave čine: dramaturgija Nejra Babić, kostimografija Lina Leković, muzika, Hanan Hadžajlić. Reprize su zakazane za 29 i 30. mart s početkom u 20 sati.

Kao dio projekta Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan (CC4WBs) predstava "Mjera za mjeru" je kofinansirana od strane Evropske unije. Projekat CC4WBs ima za cilj unapređenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski utjecaj u ovom regionu.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je također podržala ovu predstavu. RYCO također podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Programi RYCO-a usmjereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumijevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu. Dobrodošli u SARTR!