Klaunovska trupa
39

Premijera predstave "Komšizluk" 2. decembra u BKC-u Sarajevo

Klix.ba
Klaunovska trupa "Everyman" kreirala je novu predstavu "Komšizluk" koja će premijerno biti izvedena 2. decembra u 19 sati u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo.

"Everyman" je klaunovska trupa bazirana na četiri aktera klauna i na njihovim karakterima (dva muško-ženska para), koji u različitim okolnostima razvijaju svoje odnose i kreiraju performanse sa komičnim scenama. Trupa gradi svoje likove na osnovi modernog čovjeka prepunog fobija, mržnje, paranoje i netolerancije.

Mahalu, Komši(z)luk predstavljaju kao simbol multikulturalnosti, multinacionalnosti i tolerancije. Klaunovska maska, koju i ova trupa posjeduje, koristi se da bi se publika izanimirala i smijala običnom čovjeku.

"U historiji teatra klaun postoji kao teatarski izraz da bi narod mogao da kaže ono što misli. Tako mi koristimo naše klaunove da ukažemo na probleme u koje smo zaglavili. Problemi se uvijek lakše prihvataju ako im se pristupi sa komične strane, a naročito ako su projicirani na 'budalu'. Svojim performansom želimo utjecati na publiku da na neki način doživi pročišćenje i da iz sebe, kroz smijeh, izbaci frustracije svakodnevice. Danas se umjetnost 'klauna' razvija u raznim pravcima, postaje simbol straha ili simbol gluposti. Ono što mi želimo isprovocirati kod svoje publike je osjećaj nevinosti. Želimo probuditi infantilnu sposobnost imaginacije igre i zaigranosti, dječije otvorenosti i hrabrosti. Želimo potaći publiku da se ne boji svog malog klauna u sebi. Ova trupa nosi naziv 'Everyman' jer je svaki čovjek u dubini duše klaun, tj. dijete", rekli su iz klaunovske trupe "Everyman".

Ova predstava je koprodukcija Aparat teatra i Bosanskog kulturnog centra Sarajevo. Režiju i koncept potpisuje Belma Lizde Kurt, kostimografiju i scenografiju Adisa Vatreš Selimović, masku Naida Đekić, a muziku Irhad Baručija.

U predstavi igraju Andrea Aković, Fatima Kazazić, Dino Sarija i Aldin Tucić. Prijatelji projekta su SARTR i Dubioza kolektiv.