Kultura
62

Premijera predstave "Grupa TNT - Alan Ford" 12. novembra u Kamernom teatru 55

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstava "Grupa TNT Alan Ford", na koju je prema tekstu Predraga Lucića rediteljski potpis stavio Kokan Mladenović, premijerno će biti izvedena 12. novembra na sceni Kamernog teatra 55.

Tekst je rađen po kultnom talijanskom stripu koji je iznimnu popularnost imao u bivšoj Jugoslaviji. Prati dogodovštine grupe "tajnih agenata" TNT, a ova je predstava karakterne likove stripa stavila u aktuelni trenutak, progovarajući o brojnim nedaćama moderne Evrope.

Predstava je rađena u koprodukciji Kamernog teatra 55 i Gledališča Koper, te i uloge tumače bh. i slovenski glumci, a njenu realizaciju pomogla je i Misija OSCE-a u BiH.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije da tekst predstave potpisuje Predrag Lucić, istaknuti publicist i novinar, uposlenik nekadašnjeg "Feral Tribuna" koji je po liberalnim i opozicionim stavovima ostavio dubok trag u Hrvatskoj. U kombinaciji s njim u ovom komadu je Kokan Mladenović, kojeg je nazvao jednim od najvećih rediteljskih imena ne samo u regiji već i jugoistočnoj Evropi.

"Kultni strip 'Alan Ford' na generacije koje su odrastale u bivšoj Jugoslaviji ostavio je neizbrisiv trag kroz svoju grotesknu poruku, te ironične i sarkastične elemente. Tematiziranje ovog 'Alana Forda' je i kroz migrantsku krizu, kao i traume društvenog konteksta kroz koje cijela Evropa prolazi", kazao je on.

Glumica Anđela Kusić naglašava da je ova predstava njen prvi profesionalni projekt nakon što je diplomirala prije nekoliko mjeseci, te da bolji nije ni mogla zamisliti. Posebno je izdvojila rad sa stranim rediteljem i "miješanom" ekipom, kao i dvojezičnost predstave, što joj daje autentičnost i posebnost.

Da je rad na ovoj predstavi, posebno s rediteljem Mladenovićem, puno značio mladim glumcima naglasio je Armin Omerović. Smatra da je na vrlo ozbiljnim i temeljitim probama u Sloveniji naučio šta je istinski glumački poziv, čitajući strp, gledajući emisije, radeći na izrazima lica tokom glume, te drugim pripremama.

"Pokušali smo analizirati stanje društva u Evropi, gdje je strah najprisutnija emocija danas jer omogućuje manipulaciju ljudima. Priča predstave je smještena u Kopru i konotira s današnjim vremenom", istaknuo je on, naglašavajući da je najveće bogatstvo predstave koprodukcija.

Za glumca Davora Golubovića ovo je predstava o ljubavi, koja nas uči da volimo drugo i drugačije, te ne slušamo šta drugi govore o ljudima dok ih lično ne upoznamo.

"Predstava nas uči da budemo drugovi, prijatelji te da se poštujemo i međusobno pomažemo", kazao je.

Uloge likova iz ovog popularnog stripa, poput Broja 1, Alana Forda, Boba Rocka, Mister Hika i drugih, utjelovili su Mirsad Tuka, Armin Omerović, Anđela Kosić, Davor Golubović, Elma Juković, Rok Matek, Igor Štamulak, Aleš Valič i Gorazd Žilave.

Reprizna izvođenja predstave zakazana su za 13., 14., 15. i 16. novembar.

Pod vodstvom prapovijesnoga paraplegičara grupa rješava brojne kriminalne zaplete i ulazi u razne situacije. Tajni agenti, međutim, od toga nemaju neke velike finansijske koristi, već su uglavnom gladni i poderani odrpanci. Sjedište Grupe TNT je cvjećarnica na Petoj aveniji u Njujorku koja im služi kao paravan.

Prvi broj "Alana Forda" izašao je u Italiji, u maju 1969. godine. Nakon samo nekoliko brojeva strip je stekao iznimnu popularnost, ali poslije 75. broja dolazi do postupnog, ali stalnog pada u nakladi stripa. Raznim promjenama crtača i scenarista, tokom vremena, izgubili su se i mnogi sporedni likovi koji su stripu davali dodatnu draž, a sam strip izgubio je osnovnu crno-humornu nit.

Strip je bio izdavan u Francuskoj, gdje je ukinut nakon dvanaest izdanja, Danskoj gdje je prestao izlaziti nakon samo šest epizoda, Brazilu sa samo tri izdanja i u bivšoj Jugoslaviji. Zanimljivo je da je "Alan Ford" postigao najveću slavu na području bivše Jugoslavije, što se tumači na različite načine.