U 19 sati
0

Premijera predstave "Da li smo same?" Amile Terzimehić prvog juna u Dječijoj kući Novo Sarajevo

I. S.
Udruženje za razvoj kulture nauke i umjetnosti Scena je u procesu proba pozorišne predstave "Da li smo same?" koja propituje poziciju žena u svijetu i njihovu borbu sa različitim vidovima predrasuda i nasilja.

Predstava "Da li smo same?" daje glas ženama koje ga do sada nisu imale, dok priča priču o slobodi, našem odgoju, transgeneracijskim traumama i naslijeđenim obrascima ponašanja.

Kroz teatarski izričaj pozivamo vas u otkrivanju priča koja će vas dotaknuti do srži. U našoj najnovijoj predstavi "Da li smo same?" istražujemo teme koje su ne samo relevantne, već i neophodne za raspravu u današnjem svijetu. Femicid, taj duboko bolan fenomen koji još uvijek kroji sudbine mnogih, te ugrožavanje osnovnih prava žena, čije se posljedice osjećaju širom svijeta, suptilno su isprepleteni u tkivu naše priče.

Putem likova koje ćete susresti na sceni, suočit ćemo se s izazovima, strahotama i nadama koje proživljavaju žene diljem svijeta. Ova priča nije samo poziv na promjenu, već i podsjetnik na važnost empatije, razumijevanja i solidarnosti među svim ljudima. Ovaj komad nije samo predstava. To je poziv na akciju, na razmišljanje i, najvažnije od svega, na promjenu.

Pridružite nam se na ovoj emocionalnoj, intelektualnoj i duhovnoj avanturi. U predstavi igraju: Irma Alimanović, Antonija Julija Blaće i Nikolina Vujić koje nas kroz priče povezuju i pronalaze put djelovanja, put do slobode.

Predstava je nastala po autorskom tekstu i u režiji Amile Terzimehić.Kostimografiju potpisuje No Nation Fashion dok je producent predstave Udruženje SCENA: Amira Kudumović i Oliver Jović.

Premijera predstave je prvog juna u 19 sati u Dječijoj kući Novo Sarajevo (bivši Dom pionira Boško Buha). Ulaz na predstavu je besplatan.

Aktivnost je podržana u okviru projekta ndividualne mjere za jačanje kapaciteta za upravljanje migracijskim tokovima u Bosni i Hercegovini, koji finansira Evropska unija, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).