Kultura
0

Premijera predstave "Bog, rat i ostalo" u režiji Aleša Kurta

FENA
Prva premijera Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u ovoj sezoni bit će predstava "Bog, rat i ostalo" u režiji Aleša Kurta, po tekstu francuskog pisca Jeana Claudea Grumberga.

Kako kaže dramaturginja predstave Dubravka Zrnčić -Kulenović radi se o drami koja je maštovita i zanimljiva.

"Nije čudo što je Kurt, koji je do sada radio na ironičan način, odabrao ovaj tekst i žestoko krenuo u kritiku naše svijesti. Odnos nepoznatog autora na ovim prostorima prema vremenu za njega je bila provokacija", kazala je Zrnčić-Kulenović.

Reditelj predstave Aleš Kurt je objašnjavajući koncepciju teksta, koji na gorak način oslikava ljudski idiotizam, rekao da se čovjek ne može nasmijati ako se ne radi o nečemu strašnom.

"Bilo je zanimljivo i uzbudljivo raditi s ovom ekipom, svako od njih dao je jedan mozaik predstavi i jako sam ponosan na to kako su iznijeli jako uloge", rekao je Kurt i dodao da će predstava kod nekih izazvati smijeh a kod nekih zgražavanje.

U predstavi igraju: Mirela Lambić, Belma Lizde-Kurt, Žan Marlot, Snežana Alič, Sonja Goronja, Sead Pandur i Maja Salkić. Kostimografiju i scenografiju potpisuje Amela Vilić, koreografiju Branko Potočan.

Premijera je sutra 19. decembra u prostorijama CDA -SARTR u 20.00 sati.