{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Premijera predstave "Bio je lijep i sunčan dan" 17. maja u SARTR-u

14.5.2012. u 08:17
2
1
Premijera predstave "Bio je lijep i sunčan dan" 17. maja u SARTR-u
2
Premijera predstave "Bio je lijep i sunčan dan" 17. maja u SARTR-u
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra 17. maja će premijerno biti izvedena dokumentarna teatarska predstava "Bio je lijep i sunčan dan...", koja je bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine.
Predstava je nastala po knjizi "2. Maj 1992 – Bio je lijep isunčan dan" koja je prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo. Drugo dopunjeno izdanje knjige publicirano je 2010. godine.

Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotografija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva. Drugi maj 1992. je datum koji je najjasnije ostao sačuvan u memoriji građana koji su preživjeli opsadu grada. Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan.

Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice... Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Predstava će biti realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana "Network for Participative Cultures of Remembrance" .

Premijera predstave "Bio je lijep i sunčan dan" planirana je za 17. maj, čime SARTR obilježava datum i godišnjicu svog utemeljenja 1992. godine. Prva repriza bit će na repertoaru 18. maja, a potom 5. i 6. juna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: