Kultura
0

Premijera Pašovićevog "Hamleta" uskoro u Beogradu

Sarajevo-x.com
Predstava Williama Shakespearea HAMLET u režiji Harisa Pašovića i koprodukciji Space Productions, Sarajevo; Bosanskog kulturnog centra, Tuzla; Britanskog savjeta/Urbane kulture i Zagrebačkog kazališta mladih imaće svoju beogradsku premijeru 11. maja, a reprizu 12. maja 2006. u prestižnom Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Na nedavnom gostovanju u Zagrebu, HAMLET je pobrao izvanredne reakcije publike i kritike. Već nakon sarajevske premijere, vijest o HAMLET-u na osmanskom dvoru obišla je svijet, a američka televizijska stanica CNN je nedavno objavila trominutnu priču o ovoj predstavi.

HAMLET je jedna od najvećih teatarskih koprodukcija u regionu u posljednjih 20 godina. U ulozi Hamleta zablisto je jedan od najmladjih bosanskohercegovačkih glumaca Amar Selimović. Uz njega, iz BiH igraju Zana Marjanović, Sabina Bambur, Aldin Omerović i Jasenko Pašić, iz Hrvatske Damir Markovina i Frano Mašković, iz Slovenije Damjana Černe i iz SCG jedan od vodećih glumaca na Balkanu, Miodrag Krivokapić. Muzičari Dino Šukalo, Atilla Aksoy, Amar Češljar i njihov kolega iz Turske, Melih Berse osvojili su publiku i kritiku izuzetnom imporvizacijama na klasične turske teme. Scenografi predstave su Amir Vuk Zec i Lada Maglajlić, a kostimografi su dizajnerski trio Kao Pao Shu.

Nakon Beograda, HAMLET će igrati u Brčkom 14. maja, i ponovo u Tuzli 15. maja 2006.