U Narodnom pozorištu
0

Premijera "Mortal Kombajna" Dine Mustafića

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Predstava "Mortal Kombajn" mladog poljskog pisca Pawela Sala, čiji je tekst na scenu rediteljski postavio Dino Mustafić, premijerno će biti izvedena u petak, 16. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Brojnu i generacijski različitu glumačku postavu čine, među ostalima, Ermin Sijamija, Josip Pejaković, Ejla Bavčić-Tarakčija, Alen Muratović, Hasija Borić, Miraj Grbić te Adnan Hasković.

Govoreći o autoru teksta, reditelj Dino Mustafić je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu poljskog pisca Sala nazvao izrazito kontraverznim i reprezentom moderne poljske književnosti.

Naglasio je da će sarajevska premijera predstave ujedno biti i njena balkanska praizvedba, kao i drugo uprizorenje ovog teksta uopće.

Mustafić naglašava da su problemi poljskog i bh. društva veoma bliski te je i žanr Pawelovog teksta tranzicijska drama.

"Veliki se nacionalni i narodni kolektiviteti nalaze pred iznimnim izazovima - porodica kao stub društva bolno se raspada, dok su generacije izgubljene u tranziciji. Humanizam je otišao sa naših prostora, a zamijenio ga je grubi kapitalizam", kazao je Mustafić.

On podvlači da je u tom kontekstu "Mortal Kombajn" parafraza smrtonosne igre u kojoj je svijet masovnih komunikacija polako ušao u naše domove u mjeri da više i ne vidimo koliko smo se promijenili i koliko su naši životi izgubili ljudsko naličje.

Mišljenja je da treba imati i građanske hrabrosti ovakav tekst postaviti na scenu, jer je on svojevrsna društvena samorefleksija. Predstavu je nazvao oštrom i brutalnom, te kao takva nikoga neće ostaviti indiferentnim.

Bard bh. glumišta i prvak Drame NP Sarajevo Josip Pejaković smatra da su mladi ljudi u Salovom tekstu prepoznali svoje probleme u ovom dobu tranzicije, ali i oni nešto stariji glumci imaju mogućnost reći ono što žele.

"Predstava će pokazati svoj puni politički angažman. Ona je i prilika da se uzdrmaju čaršije i bogohulnici koji jadnike pokušavaju zatvoriti i moralisati - o tome ovaj komad i govori", istaknuo je Pejaković, naglasivši iznimnu energiju i atmosferu stvorenu na sceni.

I ostali su akteri govorili o angažmanu i energiji koje predstava iz njih izvlači, kao i odličnoj saradnji sa rediteljem koji dozvoljava slobodu glumcu da izrazi punu kreativnost.

Kostimografiju je uradila Lena Stefanović-Gafić, dok je za scenografiju zaslužan Dragutin Broz.

Predstava će biti održana s početkom u 19.30 sati.