Pozorište mladih
0

Premijera Moliereovog "Skapina" u režiji Kaće Dorić

FENA
Komad Jeana-Baptiste Poquelina Molierea "Skapino", koji je adaptirao Nenad Veličković, premijerno će 9. oktobra biti postavljen na scenu Pozorišta mladih Sarajevo.

Predstavu je režirala Kaća Dorić, dramaturgiju potpisuje Aida Pilav, dok su za muziku zaslužni članovi grupe "Konvoj" Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

Uloge tumače Sanin Milavić, Admir Glamočak, Mario Drmać, Mirza Tanović, Damir Kustura, Aldin Omerović, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević te Mirza Dervišić.

Direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić naglasio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je "Skapino" jedna od najizvođenijih Moliereovih komedija, napisana još u 17. stoljeću.

On ističe da je riječ o tekstu čiji je prvi dio uvijek bio adaptiran u svakom vremenu i teatru širom svijeta u kojem se predstava izvodila. "Skapino" je igran u gotovo svim pozorištima na području bivše Jugoslavije.

Priča je to o sluzi, sitnom preverantu koji sve što smisli i učini. Predstava je rađena u slavu pozorišta, podvlači Tulić, smatrajući da je potrebno malo smijeha da ne bismo u tolikoj mjeri bili neraspoloženi i nesretni zbog svega što nas okružuje.

Da su probe protekle odlično i u općem duhu zadovoljstva ekipe potvrdla je Kaća Dorić. To je tekst koji glumci vole i rijetko koji odbija igrati Molierea. Predstavu ocjenjuje stilizovanom, ujedno s ventilom prijatnosti, razigranom i raspjevanom.

Predstava je za Aidu Pilav vizuelno i idejno pozitivna i dinamična. Tekst je adaptiran da ga približi našem vremenu i okolnostima. Ona ujedno ima i skrivenu poruku i predstavlja uspješan Veličkovićev komentar na našu naivnost u okolnostima svakodnevnih spletkarenja i sitnih prevara.

"To je dimenzija predstave koja doprinosi njenom kvalitetu i mogućnosti višeznačnog čitanja", kazala je Pilav.

Glumac Sanin Milavić, koji tumači lik Skapina, mišljenja je da igrati tu ulogu na sceni jeste ono što posao glumca čini tako neodoljivim. Skapino je prevrtljiv, ali ujedno miri i pomaže ljudima te slavi ljepotu života.

Radost igranja u komadu koji je napisao klasik iskazala je i glumica Ajla Cabrera, naglasivši da su to svevremeni i besmrtni pisci. Naglasila je bijeg ekipe predstave od niskosti te njihovog doticanja rock’n’roll sfere.

"Skapino" će pred sarajevskom publikom premijerno biti izveden u 20 sati.