Pozorište mladih
0

Premijera lutkarske predstave "Mačak u čizmama"

FENA
Lutkarska predstava "Mačak u čizmama", koju je po motivima bajke Chralesa Perraulta adaptirao i režirao Drago Buka, premijerno će biti izvedena u petak, 9. oktobra, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Dramaturgiju potpisuje Aida Pilav, scenografiju, kostimografiju i kreaciju lutaka Vanja Popović, dok su karaktere lutkama dali glumci Damir Kustura, Elma Ahmetović, Merima Lepić, Mario Drmać, Sanin Milavić, Mirza Tanović i Adnan Goro.

Predstava je to koja promovira ljubav, ističe reditelj Bukva, ocjenjujući da u današnjem svijetu nasilja djeci nikada nije dovoljno govoriti o ljubavi i međusobnom uvažavanju, u nadi da se kada odrastu neće baviti oružjem i noževima.

"U ovoj predstavi djeca će da vide kako se obični mačak zbog ljubavi pretvara u neobičnog mačka te kako se zbog te ljubavi toliko toga može uraditi", kazao je.

Da je ovaj komad prvenstveno edukativan naglasila je Aida Pilav, istaknuvši to posebno važnim u današnjim okolnostima kada se djeca uče drugim negativnim vrijednostima.

Na ovaj način, kazala je, djeca upoznaju svijet na njima prijemčiv način te usvajaju divnu i važnu poruku od najranije dobi.

"Predstava je puna songova, izuzetno kvalitetno napisanih i uglazbenih. Ona donosi i neku novu estetiku te scenografske elemente, kao i način animacije lutaka, zbog čega je nešto novo na našoj sceni", zaključila je.

Glumac Mario Drmać, koji je prije 13 godina igrao zadnju lutkarsku predstavu u Lutkarskom pozorištu Mostar, lutkarstvo je nazvao sjajnom, ali i vrlo teškom umjetnošću i tehnikom u kojoj glumac mora znati prenijeti emocije i pokrete na lutke.

"Pokloniti život neživom biću i pri tome se toliko zabavljati je nešto što budi toliku sreću i vraća u dane djetinjstva. U lutkarstvu je naš posao neiskvarena, čista i radosna igra", kazao je glumac Sanin Milavić.

I ostali su glumci govorili o izvrsnoj radnoj atmosferi i saradnji s kolegama te inspirativnoj lutkarskoj igri.

Lijepim događajem kao što je predstava za djecu s humanim porukama nazvao je direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić, izrazivši nadu da će te mlade generacije uz ovakve predstave isplivati iz okruženja kriminala, kiča i šunda te drugih negativnih dešavanja u bh. društvu.

Premijera "Mačka u čizmama" bit će održana u 20.00 sati.