Kultura
12

Premijera komične monodrame "Mora od odmora" u Centru za kulturu Sarajevo

Klix.ba
U utorak , 12. maja 2015. godine, sa početkom u 20 sati, u velikoj sali JU Centar za kulturu "Sarajevo" (Jelića br. 1) premijerno će biti izvedena monodrama "Mora od odmora“ koju igra bosanskohercegovački glumac mlađe generacije Rijad Gvozden.
"Mora od odmora" je humoristična ispovijest supruga, muža koji se vratio sa mora tri puta umorniji nego kada je na odmor krenuo. Na beskrajno duhovit način ispričana priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost umor, znoj i patnju.

Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesovanja, trošenja novca, istinski će nasmijati gledaoce. Suprug-otac štedi svaki dinar, na odmoru se osjeća ko na bauštelu, gunđa, ali izvršava obaveze, te dolazi do zaključka da se mnogi na plaži pate, a niko ne želi priznati.

Monodrama progovara o ovisnostima o mobitelima, Facebooku... Djeca zbog silnih "skalamerija" na sebi (mišica, šlaufa, maski) gotovo da i ne mogu osjetiti dodir vode.

Nema istinskog odmora i diskonektovanja od svega i svakog.

Monodramu igra glumac Rijad Gvozden koji je ostvario niz veoma zapaženih uloga u teatru kao i na filmu, među ostalima i u filmskom ostvarenju "Prtljag" bh. oskarovca Danisa Tanovića.

Rijad tumači čak devet likova, od uloge muža, oca i supruge do prodavača sa Jadrana. Mora od odmora svojim sadržajem ne sadrži vulgarnosti, orginalna je i atipična.

Autor teksta i režiser je Esmir Salihović, kostimografiju i scenografiju potpisuje Elmedina Salihović, a grafički dizajn Majo Pavlović.

Premijera je zakazana za 12.05.2015 u 20 sati, a prva repriza dan poslije, 13.05. u istom terminu. Ulaznice po cijeni od 10 KM mogu se kupiti radnim danima u Centru za kulturu "Sarajevo"(Jelića br.1), te na dan izvođenja dva sata prije početka predstave. Dođite da se istinski nasmijete i pripremite za svoj godišnji odmor.