Kultura
45

Premijera komedije "Četverougao": U dvoje je lijepo, u troje je zabavno, a u četvoro ludnica

Klix.ba
U okviru projekta "Scena Kriterion" kojom se najavljuje nova kulturna ponudu u gradu, 29. maja u Art kinu Kriterion premijerno će biti prikazana predstava "Četverougao" pisca i reditelja Admira Cvrčanina. S porukom "u dvoje je lijepo, u troje je zabavno, a u četvoro je ludnica", možemo pretpostaviti da publiku očekuje smijeh do suza.

U predstavi igraju Admir Šehović, Ivana Vojinović i Edin Avdagić. Producent predstave je Moamer Kasumović dok dizajn plakata potpisuje Haris Jusović.

"Odlučili smo da na ljetnu pauzu odemo sa jednom komedijom pa se nadamo da će i publika krenuti sa nama na taj put jer će nas vjerovatno već od jesenji čekati dobri stari problemi na koje smo već godinama navikli. Ovom predstavom želimo da podsjetimo one koji su zaboravili šta je najvažnije u životu. a oni koji i dalje vjeruju u ljubav da nastave sa njom i u nakritičnijim trenucima jer nama kritičnih trenutaka ovdje uopšte ne fali. Zapravo, naši likovi u predstavi proživljavaju upravo takve momente", rekao je autor predstave.

Cilj projekta "Scena Kriterion" je afirmisati nezavisnu pozorišnu produkciju te osigurati produkcijske uslove mladim umjetnicima za realizaciju njihovih projekata.

"U vremenu kada u printanim i elektronskim medijima crna hronika zauzima sve značajniji dio i postaje primarna, a kultura i sve one lijepe stvari koje nas raduju i čine naše živote ljepšim jedva nalaze prostor u istim, vrijeme je da se teatar vrati ljudima u svom iskonskom obliku. Ne kao zabavljački, već kao onaj koji postavlja pitanja. Teatar je bogata forma i sa publikom komunicira kroz različite žanrove. Iz tog razloga smo se odlučili da govorimo kroz žanr komedije, koja je kroz historiju drame uvijek imala posebno mjesto, naročito u vremenima promjena, kada su se dešavale bitne i velike promjene u istoriji ljudske civilizacije. Naš projekat Scena Kriterion je upravo to - angažovanje mladih talentiranih umjetnika koji će javno i bez stida da postavljaju pitanja, da govore o društvu u kojem žive i problemima koji nas muče", kazao je Kasumović.

Ne propustite da pogledate ovu komediju 29. maja sa početkom u 19:30 dati u Art kinu Kriterion. Za sve oni koji ne stignu da osigurati karte za premijeru reprizni termin je rezervisani za 30. maj u 20:30 sati. Cijena ulaznice je 10 KM, a karte možete rezervisati putem telefona 033 203 113.

Realizaciju projekta pomoglo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Srajevo.