Kultura
0

Premijera Kiševe "Elektre" u Narodnom pozorištu Sarajevo

NINA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
U koprodukciji Sarajevske zime i Narodnog pozorišta u subotu se prikazuje premijera predstave Danila Kiša “Elektra”.

Režiju za “Elektru” napisao je Aleksandar Jevđević, a glavne uloge tumače Lana Barić, Enis Bešlagić, Saša Handžić, Senad Bašić, Zoran Bečić, Mirsad Tuka i Jasna Žalica.

“Prošlo je petnaest godina od posljednjeg izvođenja predstave koja je inspirirana ili građena na antičkoj temi, kazao je direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer na konferenciji za novinare, dodajući da povratak klasičnim temama u teatru uvijek znači veliki ispit.

“Danilo Kiš na sarajevskoj pozornici nije slučajnost jer s Kiševim metamorfiranjem antičkog motiva dolazimo u poziciju da suvremeni postupci teatralizacije bivaju dijelom logike drukčijeg teatra na ovim prostorima”, kazao je Gojer.

Reditelj "Elektre" je kazao da je pisao o Euripidu i glavno što ga je interesiralo je što je promijenilo Elektru i njezine junake.

Jevđević je naglasio da dobra literatura nađe ključ za sva vremena, izražavajući nadu da je bolji svijet moguć od Euripidovog, kao i od današnjeg i mi smo ga zasigurno zaslužili.

Reditelj je u dramu ubacio hor tvrdeći da je on moralni imperativ svakog pisca. Muzika za dramu je posebno skladana, a izvodi je Rada Nuić. Glavna glumica u drami Lana Barić je kazala da je uloga Elektre teška i da ima zaista veliku odgovornost na sebi, ali je dodala da je ona mlada i da se nada da će uz pomoć svojih profesora i kolega uspjeti.