Pozorište mladih
0

Premijera igrokaza "Bastien i Bastiena"

FENA
Mozartov igrokaz "Bastien i Bastiena" u izvedbi nezavisne grupe mladih muzičara premijerno će biti odigran u četvrtak 25. septembra na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu.

Priča je to o ljubavi, iskrenosti i dosljednosti samome sebi. Operna predstava namijenjena mladima rijetka je pojava u bh. teatrima te je i u ovu izvedbu uloženo mnogo truda i nade, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Uz ansambl "Camerata Academica" nastupit će Aida Čorbadžić-Valka (sopran), Jasmin Bašić (tenor) te Leonardo Šarić (bas). Na sceni će igrati i dvije mlade balerine iz Srednje muzičke škole Sarajevo - Minela Sprečo i Nerma Nikšić.

Dirigentica i jedna od začetnica projekta Tijana Vignjević istaknula je grupu mladih umjetnika koja je u projekt krenula s idejom da klasičnu muziku približi mlađim generacijama i djeci.

"Veliki broj srednjoškolaca danas sluša muziku čiji je kvalitet upitan, a često nemaju nikakav kontakt s klasičnom muzikom", kazala je Vignjević, uz napomenu da je intenzivni rad na postavljanju predstave trajao mjesec dana.

Mišljenja je da predstava ima interesantnu edukativnu poruku -novac ne pokreće svijet, već je u životu čovjeka ljubav ta koja je najvažnija i za koju se vrijedi boriti. Također, djeci se asocira da budu ono što jesu. Ona danas ne traže sebe, kazala je, jako je malo individualnosti, a mnogo kopiranja.

Govoreći o efektima ovakvih predstava, direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić smatra da one predstavljaju sjajnu inicijalnu kapsulu za početak vraćanja publike u teatar. To je moguće jedino odgojem djece i mladih te stvaranjem navike da gledaju predstave.

Nadu da će predstava zaživjeti kod publike ima I Aida Čorbadžić-Valka, uz napomenu da je malobrojni ansambl iznimno mobilan te da bi uz veći podršku institucija kulture predstavu mogli izvoditi i za djecu u drugim bh. gradovima.

Prvo reprizno izvođenje bit će u subotu 27. septembra. Ulaz je besplatan.

U fokusu priče, koju je Mozart napisao u 12. godini, jeste pastir Bastien koji pastiricu Bastienu ostavlja zbog izvjesne gradske dame, ali joj se želi vratiti čim osjeti da je gubi. Tek tada shvata razmjere svojih emocija, a u pokušaju da bude nešto što nije, zaboravio je gdje je njegova istinska ljubav.

Pozorište mladih prostor i ostale rekvizite ansamblu je dao bez ikakve naknade.