Festival prijateljstva
0

Premijera filma ''Vanzemaljci iznad Sarajeva''

FENA
U okviru ''Festivala prijateljstva - Goražde 2008.'' sinoć je u gradu na Drini premijerno prikazan i dokumentarni film ''Vanzemaljci iznad Sarajeva'', autora Avde Huseinovića i producenta Muamera Perle.

Film rađen u produkciji RTV Vogošća & Bostel d.o.o. mnogi ocjenjuju kao jedan od najznačajnijih dokumenata koji svjedoče o odbrani glavnog grada BiH.

Prema Huseinovićevim riječima, u filmu je obrađena jedna od ključnih sarajevskih bitaka koja se desila 16. maja 1992. godine

''Pofalićka bitka je spriječila podjelu Sarajeva na dva dijela a tu su i do sada nepoznate priče o velikim borbama na brdu Žuč koje su spasile grad Sarajevo, jer da nije bilo toga ovo bi bila još jedna Srebrenica, mnogo veća. Bio sam svjedok tih događaja'', kazao je Huseinović dodajući da je riječ o istinitoj priči.

''Ovo je istinito svjedočanstvo o najvećim borbama za Sarajevo u toku rata, priča o velikim herojima koji više nisu među živima a dobar dio glavnih junaka i protagonista filma vodi porijeklo iz Podrinja. Rahmetli Enver Šehović, legendarni komandant Žuči je porijeklom iz Mrežica kod Foče, Safet Zajko iz Rudog, Fadila Žuta je iz okoline Čajniča i mnogi drugi'', dodao je on.

Huseinović ističe da je sretan što je u saradnji s ostalim ljudima koji su radili na filmu, napravljeno nešto što će ostati i budućim generacijama.

''Najveći dio snimaka je iz naše arhive i većina je do sada neobjavljena. Film koji je producirala RTV Bostel se prevodi na četiri svjetska jezika, engleski, španski, turski i arapski a do kraja godine pojavit će se na nekoliko festivala dokumentarnog filma, a također će biti prikazan i u većini evropskih zemalja, u Australiji i Americi'', kazao je on.