Kultura
7

Premijera filma "Otok ljubavi" na 67. Locarno Film Festivalu

Klix.ba
“Otok ljubavi”, novi film redateljice Jasmile Žbanić, svoju internacionalnu premijeru će imati na ovogodišnjem 67. Locarno Film Festivalu u sklopu programa Piazza Grande.

Locarno je filmski festival koji nakon Cannes I Venice Film Festivala ima najdužu tradiciju. Glavni događaj festivala je program Piazza Grande, fillmski program u otvorenom kinu koje prima oko 8.000 gledalaca i ima jedan od najvećih ekrana na svijetu (26x14 metara).

"Otok ljubavi" će svoju premijeru imati 8. augusta, a sam program će biti otvoren novim filmom Luca Bessona "Lucy". Piazza Grande uglavnom prikazuje filmove koji pored umjetničkog, imaju veliki komercijalni potencijal.

Glavni producenti filma su hrvatska Produkcija Živa i bosanskohercegovačka produkcija Deblokada, koje će pored ovog filma u Locarnu imati i svjetsku premijeru filma "Cure-The life of others" rediteljice Andree Štake koji će biti prikazan u sklopu međunarodnog takmičarskog programa Locarno Film Festivala. "Cure" će se takmičiti za nagradu Zlatni Leopard.

Vrlo brzo nakon Locarno Film Festivala oba filma će imati premijeru u Sarajevu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine.