Režija Ozren Prohić
9

Premijera drame "Feničanke" 8. juna u Narodom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Premijera drame Narodnog pozorišta Sarajevo, "Feničanke" u režiji Ozrena Prohića, predviđena je za 8. juni 2018. godine. Prva repriza očekuje nas 9. juna 2018. sa početkom u 19:30 sati.

Adaptacija antičke drame "Feničanke" (Euripid) Lade Kaštelan korespondira sa današnjim vremenom, bavi se temama koje su univerzalne i aktuelne. Savremeni pristup antičkoj tragediji govori o tome kako se puno stvari kroz historiju promijenilo, ali kako se jedino nije promijenio čovjek. Konkretno, ovo je priča gdje se braća međusobno ubijaju zbog zavisti i borbe za vlast, ali i zbog usuda, tj. prokletstva svojih predaka. Opće stanje je strepnja – iščekivanje katastrofe, da sve nestane i pretvori se u prah.

U adaptaciji Lade Kaštelan naglašena je feministička linija komada. Žene su u centru dešavanja, mnogo su zastupljenije nego u Euripidovom dijelu. Niko ne živi život, nego ga gledaju kako prolazi pored njih. Kada donesu odluku da reagiraju, tada je već prekasno. I tako ukrug. Svi čekaju bolje sutra koje nikada neće doći. Jer ono je u nama, a ne izvan nas. Trebamo učiniti da nam bude bolje, a ne čekati da neko to učini za nas.

U predstavi igraju Sanela Pepljak, Amra Kapidžić, Mona Muratović, Mediha Musliović, Aldin Omerović, Vedran Đekić, Ermin Sijamija, Emina Muftić, Nerman Mahmutović, Anja Drljević i Slaven Vidak.

Scenograf predstave je Vedran Hrustanović, a kostimograf Lejla Hodžić. Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.