Narodno pozorište Sarajevo
0

Premijera baleta "Romeo i Julija" 14. aprila

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
Premijera baleta Narodnog pozorišta Sarajevo - "Romeo i Julija" Williama Shakespeara bit će održana 14. aprila. Generalna proba baleta, čiju koreografiju potpisuje gost iz Hrvatske Ronald Savković, održava se danas na sceni Narodnog pozorišta.

Autorski tim predstave čine scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Amna Kunovac- Zekić i njena asistentica Mia Jahić, dok je inspicijent Boris Jeličanin.

Direktorica Baleta narodnog pozorišta Edina Papo je kazala na danas održanoj konferenciji za medije da je djelo "Romeo i Julija" u Sarajevu inscenirano dva puta i da je uvijek imalo odličan prijem kod publike, ali da će Sarajlije ovoga puta vidjeti drugačiju, modernu verziju predstave.

"Ronald Savković je našao vrijeme i kreativnu notu da kreira drugačiju, do sada neviđenu verziju ove predstave, koja će se izvoditi bez orkestra Sarajevske filharmonije, ali to sigurno neće umanjiti njenu veličinu", istakla je Papo.

U predstavi učestvuje 19 plesača ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Savković je rekao da je ritam predstave ubrzan i približen filmskoj umjetnosti, te da su ga tokom stvaranja predstave inspirirali divni ljudi, mnogo emocija i ljubavi.

On je dodao da će na završetak predstave, koji nije unaprijed određen, znatno utjecati publika Narodnog pozorišta.