Trijumf umjetnosti
44

Premijera baleta "Krcko Oraščić" 29. novembra u Narodnom pozorištu Sarajevo

Piše: El. B.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U srijedu, 29. novembra, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena baletna predstava "Krcko Oraščić". Ova kultna baletna predstava u dva čina se u najstariju pozorišnu kuću u BiH vraća nakon 44 godine i to zahvaljujući entuzijazmu uposlenika Narodnog pozorišta te moralnoj i umjetničkoj podršci direktora Baleta Narodnog pozorišta Beograd Konstantina Kostjukova.

"U ovom periodu se teatri u svim dijelovima svijeta trude na svoj repertoar staviti ovaj naslov, jer on svojom energijom donosi jednu priču koja na poseban način povezuje publiku s ovom divnom bajkom. Ova predstava se na naš repertoar vraća nakon 44 godine i moram priznati da je ovo za nas bio veliki izazov u svakom pogledu. Ova premijera je ostvarena zahvaljujući viziji Belme Bakrač-Čečo, stručnosti Konstantina Kostjukova kome smo beskrajno zahvalni jer je u ovakvim uslovima napravio pravo malo čudo, igračima i članovima ansambla Baleta NPS bez čijeg entuzijazma, ljubavi i posvećenosti ovo ne bi bilo moguće, ali i zahvaljujući članovima polaznicima baletnih škola, koji su pokazali ogromnu ljubav i požrtvovanje", rekla je direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović, ističući da će ovaj "Krcko Oraščić" biti nešto posebno.

Direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Belma Čečo-Bakrač zahvalila je direktoru Baleta Narodnog pozorišta Beograd Konstantinu Kostjukovu, koji potpisuje režiju i koreografiju ove baletne predstave, na moralnoj i umjetničkoj podršci.

"Ovo je posebna predstava i iako je jedna od najizvođenijih na svijetu, ona je izuzetno teška i muzički zahtjevna. Riječ je o jednoj od najizvođenijih predstava na svijetu i nismo smjeli dozvoliti da Sarajevo nema taj balet te da naša i vaša publika bude uskraćena za ovako divno djelo. Na moju sreću, a zbog velike ljubavi svih koji su radili na ovoj predstavi, nisam ništa puno mijenjao u odnosu na moju predstavu s ansamblom koji je tri puta veći", rekao je Kostjukov.

Dirigentskom palicom upravljat će Samra Gulamović koja je priznala da je jedna od njenih najvećih želja bila raditi jednog dana ovo djelo.

"Ovo je jedno genijalno i revolucionarno djelo Čajkovskog. 'Krcko Oraščić' je balet koji obiluje muzičkim idejama koje su i tada bile ispred svog vremena. Mi ih danas svakodnevno pjevušimo, a da nismo ni svjesni odakle su ili iz kojeg djela potiču. Ovo je trijumf orkestra Sarajevske filharmonije i trijumf umjetnosti i ne smijemo dozvoliti da se kultura u BiH oslanja samo na naš entuzijazam", istakla je Gulamović.