Plovdiv
0

Premijera "Autografa" Šemsudina Gegića sredinom septembra

FENA
Šemsudin Gegić (Foto: Arhiv)
Šemsudin Gegić (Foto: Arhiv)
Snimanje novog filma "Autograf" autora i reditelja Šemsudina Gegića gotovo je i u toku je njegova postprodukcija, potvrdio je Feni ovaj istaknuti bh. umjetnik.

Priča je to o Stefanu Ivanovu iz Plovdiva (Bugarska) jedinstvenom kolekcionaru autograma koji će oboriti svjetski rekord u prikupljanju potpisa najpoznatijih ljudi u svijetu - iz oblasti muzike, teatra, filma, sporta, te uopće javnog života, a da pritom nikada nije prešao granicu Bugarske.

"Malo smo se poigrali s ovim filmom i stavili ga u kontekst kritičkog posmatranja onih koji po svaku cijenu žele da obore neki rekord i uđu u Guinnessovu knjigu rekorda. Mi ih, na neki način ismijavamo, a s druge strane pričamo jednu toplu priču, jednu živu istinu o čovjeku koji je skupio 200.000 potpisa javnih ličnosti i nikada nije imao potrebu da se kandiduje za Knjigu rekorda. Na kraju filma mi ga, naravno uz njegovo dopuštenje, prijavljujemo za upis u Guinnessovu knjigu rekorda“, pojasnio je Gegić.

Ističe da je ovaj film jedan poseban uzlet u njegovoj rediteljskoj karijeri, a što potvrđuju i oni koji su imali priliku već vidjeti ovaj film na zatvorenim projekcijama.

"Sada je vrlo izvjesno da ćemo, po završetku postprodukcije, kino-premijeru imati upravo u Plovdivu, u prekrasnom ambijentu na iskopinama antičkog teatra u ovom gradu, najvjerovatnije sredinom septembra 2010. Moram reći da sam, snimajući ovaj film, bio u potpunosti relaksiran i vrlo zadovoljan što nakon 'teških' tema koje sam u posljednje vrijeme obrađivao, mogu da snimim ovakav film", kazao je Gegić.

Nakon toga, bit će odlučeno kojim festivalima takmičarskog karaktera će film biti ponuđen. Gegić je u razgovoru za Fenu istakao da je, nakon što je ova agencija objavila početak snimanja "Autografa", dobio nekoliko poziva za gostovanje ovog filma na festivalima.

Postprodukciju, odnosno, montažu, uvrštavanje muzičke podloge te prijevod na tri jezika: bosanski, bugarski i engleski, radi mladi, kreativni tim diplomanata Akademije dramskih umjetnosti iz Tuzle Mirza Softić, Sandra Ikanović i Irfan Brković, a snimatelj je bio Robert Andrejaš.

Saradnici na produkciji i u učesnici u proizvodnom procesu su i diplomanti Internacionalnog koledža iz Plovdiva Antun Antonov, Ana Ilieva i Ivan Betleškov. Producenti su dr. Georgy Najdenov i Šemsudin Gegić.