Zaključci sa sastanka
0

Premijer Edin Forto: Projekt Ars Aevi ne smije stajati

Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto sastao se sa dogradonačelnikom Grada Sarajeva Ivicom Šarićem i predstavnicima Zavod za izgradnju KS s kojima je razgovarao o Projektu Ars Aevi.

"Dali smo zeleno svjetlo JU Ars Aevi da počne izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju Muzeja savremene umjetnosti. Istovremeno, mi u Kantonu rješavat ćemo pitanja vezana za pravne procedure koje predugo koče ovu pozitivnu priču. Ne želimo više gubiti vrijeme i projekt ne smije stajati", poručio je premijer Edin Forto sa sastanka s dogradonačelnikom Grada Sarajeva Ivicom Šarićem i predstavnicima Zavoda za izgradnju KS.

Najavljen je sporazum o dinamici i radnjama koje svi u ovom procesu trebaju da poduzmu kako bi, nakon više od 15 godina čekanja, zbirka respektabilnih umjetničkih djela dobila svoj prostor u Muzeju savremene umjetnosti.

Generalna koncepcija internacionalnog kulturnog projekta Ars Aevi predstavljena je prvi put u Sarajevu na Forumu umjetnika i intelektualaca u julu 1992. godine, tri mjeseca nakon što je počela opsada Sarajeva.

Umjetnici sa svih strana svijeta poklonili su svoja djela kako bi se stvorila kolekcija za Muzej suvremene umjetnosti u Sarajevu.

Projekt za izgradnju muzejske zgrade dizajnirao je italijanski arhitekta Renzo Piano.