Kultura
56

Prelijepa Ruskinja Lina Seveliova u glavnoj ulozi performansa "Labuđe jezero"

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba (Foto: E. H./Klix.ba)
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Carski ruski balet izveo je večeras u Sarajevu premijerno baletnu predstavu "Labuđe jezero". Ekipa portala Klix.ba razgovarala je s balerinom Linom Seveliovom u ovom performansu igra glavnu uloge Odette i Odilije.

Carski ruski balet u BiH će "Labuđe jezero" osim u Sarajevu izvesti i u Bihaću, i Tuzli, a ranije su bili i u Banjoj Luci. Lina ističe kako su prvi put u glavnom gradu BiH i da su izuzetno ponosni što izvode ovaj performans pred našom publikom.

"Sigurni smo da ćemo ispuniti očekivanja publike. Dugo smo se pripremali", kazala je za Klix.ba Lina.

U ovoj svjetski poznatoj predstavi, Lina igra dvije potpuno različite uloge - Odette i Odilije, za koje ističe da su svojevrsni ispit za svaku balerinu.

"Odette je bijeli labud, nježna, brižna, ponosna i maštao idealnoj ljubavi. Voli princa. Odilije je crni labud i lukava je. Ona želi zavesti princa. Ovo je jedna od najtežih uloga u baletu jer je test za tehniku koreografije i glumu karaktera s obzirom na to da u jednoj osobi imate dvije uloge", rekla je Lina.

No, vjeruje u sebe i svoje kolege, te je poručila da će, uprkos dugim putovanjima, predstave izvesti dobro.

Lina ima 25. godina i rođena je u Ukrajini, a živi u Moskvi. Bila je najmlađa solistica Opere i Baleta Narodnog pozorišta Moskve i sa samo 20. godina igrala glavnu ulogu u baletnoj predstavi "Reomeo i Julija". Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Igrala je brojne uloge u predstavama među kojima su "Uspavana ljepotica", "Gisele", "Gusar", "Čipolino" i "Orašar".