Kultura
0

Preko 300 animiranih filmova na festivalu u Banjoj Luci

FENA
Na Međunarodnom festivalu animiranog filma, koji je sinoć otvoren u Banjoj Luci, bit će prikazano više od 300 animiranih filmova, dok će se za Gran-pri festivala takmičiti 40 filmova iz 24 zemlje.

Osim Banje Luke, filmovi će biti prikazivani u još pet gradova Bosne i Hercegovine: Sarajevu, Gradišci, Mrkonjić Gradu, Bijeljini i Trebinju.

Na ovogodišnjem festivalu, trećem po redu, u revijalnom dijelu programa publici će se predstaviti Jugoslovenska kinoteka iz Beograda interesantnim programom pod nazivom „Rana srpska animacija“.

Program sadrži filmove nastale u periodu od 1925. do 1957. godine, kao što su „Ovde traži pa ćeš naći milion“, „Svetlan i zmaj“, reditelja Radivoja Lole Đukića, „Pecaroš i ribica", i drugi.

Istoriju animiranog filma bivše Jugoslavije dopunit će i program „60 godina zagrebačkog crtanog filma" sa kultnim ostvarenjima kao što su "Veliki miting" iz 1951. godine i dokumentarno-animirani film „1001 crtež" oskarovca Dušana Vukotića.

U okviru programa dugometražnog animiranog filma, između ostalih, bit će prikazano ostvarenje "Tajna Kelsa", reditelja Toma Mora i Nore Tvomi.

Ovo remek-djelo animacije spoj je fantastike i legende o nastanku Knjige Kelsa, a rezultat je zajedničke saradnje francuske, irske i belgijske produkcije. Film je rađen u koloru, tehnikom 2D i 3D animacije.

Organizator festivala Asocijacija za vizuelne umjetnosti "Feniks art" će i ove godine prirediti sadržaje za najmlađe. Mališani će imati priliku da se, osim mnogobrojnih animiranih filmova za djecu, upoznaju i sa sjajnim djelima češke lutka-animacije.

Žiri ovogodišnjeg festivala, koji će trajati do 27. oktobra, činit će prošlogodišnja pobjednica Sandra Desmazije iz Francuske, te Kler Kitson iz Velike Britanije, Pjer Hebert iz Kanade, Dino Krpan iz Hrvatske i Vesko Kadić iz Bosne i Hercegovine.

Sve projekcije filmova u Banjoj Luci bit će organizovane u bioskopu „Palas“.