Kultura
0

Pregled 12. Sarajevo film festivala

FENA
Ove godine održan je 12. Sarajevo film festival. Riječ je o festivalu sa specifičnim ciljem podrške i promocije regionalne kinematografije i autora.

Sa svojim akcentom na recentna dugometražna, kratka i dokumetarna ostvarenja iz regije, posvetama značajnim regionalnim filmskim autorima, te CineLinkom - SFF predstavlja glavno mjesto susreta regionalnih producenata i autora, a filmski profesionalci iz čitavog svijeta prepoznali su ga kao ključnu tačku za networking svih onih koji žele naučiti više o mogućnostima koje ovaj region pruža.

U 12. izdanju publici i filmskim profesionalcima Festival je ponudio najrecentnije filmske projekte iz naše regije, predstavljajući internacionalne i svjetske premijere u okviru Takmičarskog programa koji obuhvata 12 zemalja: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Hrvatsku, Mađarsku, Makedoniju, Rumuniju, Sloveniju, Srbiju i Tursku.

Pored fokusa na regionalnu filmsku produkciju Sarajevo film festival u okviru 13 različitih programa ponudio je 165 ostvarenja svjetske kinematografije. Naredni 13. SFF bit će održan od 17. do 25. augusta 2007.

Kada je riječ o CineLink marketu i konkursu za regionalne filmske projekte koprodukcijskog marketa Sarajevo film festivala - konkurs je otvoren 25. decembra 2006. godine.

CineLink je namijenjen projektima za dugometražne igrane filmove koji imaju potencijal za kinodistribuciju, autora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Slovenije, Srbije, a od ove godine i Grčke i Turske.

Projekti odabrani za učešće u ovogodišnjem CineLinku proći će kroz novi i usavršeni program razvoja projekta, biti predstavljeni na CineLink koprodukcijskom marketu i konkurisati za tri nagrade u vrijednosti od po 10.000€ plus 2.000€ u uslugama.

Godina 2006. bila je najuspješnija godina za CineLink. Već sada je izvjesno da će za 13. SFF biti spremno čak sedam ostvarenja iz prethodnih CineLink izdanja.