SFF
0

Predstvaljen Bugarsko-turski film "Istočni komadi"

FENA
Prizor iz filma "Istočni komadi"
Prizor iz filma "Istočni komadi"
Bugarsko-turski film "Istočni komadi" režisera Kamena Kaleva predstavljen je u nedjelju na projekciji za novinare u Narodnom pozorištu kao četvrti film Takmičarskog programa 15. sarajevskoga filmskog festivala.

Film je snimljen prema istinitom događaju, a glavni glumac glumi samoga sebe. Prije završetka snimanja i montiranja filma Hristo Itzo Hristov je umro, a danas se navršila godina dana od toga događaja na što je ukazala ekipa filma.

Radnja filma prati život umjetnika Itza koji je liječeni narkoman i trenutno se nalazi na metadonskoj terapiji. Itzo ima 17-godišnjeg brata Georgea koji zbog sukoba s roditeljima postaje pripadnikom skinhedsa.

Itzo zahvaljujući spletu okolnosti upoznaje djevojku iz Turske koja je krenula s roditeljima u Njemačku, ali ih na putu do hotela u Sofiji presreću skinhedsi, što na kraju povezuje i dva davno udaljena brata.

Film je drugi put prikazan izvan Bugarske.

"Odrastao sam s Itzom. Udaljili smo se nakon što sam otišao studirati u Francusku. Kasnije smo počeli razgovarati i tada sam stekao dojam da se skinuo s droga", kazao je reditelj filma Kamen Kalev.

Reditelj je govorio i težini finansiranja filma. Kazao je da su svi glumci pristali da rade bez naknade, a onda su tražili sponzore.

"Itzo je ostavio veliki dio svoje duše u ovom film. Bila sam dio cijele priče od njenog početka do kraja. Zato mi je teško profesionalno govoriti o teme jer je priča direktno vezana za mene", kazala je Nikolina Lancheva, glumica koja je glumila Itzovu djevojku Niki prije nego što je on upoznao Islu iz Turske.

Glumica u filmu Saadet Isli Aksoy napomenula je da je upoznata s projektom u Sarajevu i odmah pristala biti dio njega.

Film će večeras biti prikazan u Narodnom pozorištu u 20 sati.