Jubilej
0

Predstavom "Život sa idiotom" u subotu počinje 50. MESS

FENA
Predstavama "Život sa idiotom" rumunskog reditelja Andreyia Zholdaka i "Čekaonica" reditelja iz Češke Viliama Docolomanskog 16. oktobra zvanično će u Sarajevo početi Internacionalni teatarski festival MESS, koji ove godine slavi 50. rođendan.

Ovogodišnji će MESS publici u Sarajevu i Zenici ponuditi 35 predstava teatarskih skupina iz 14 zemalja. Očekuje se dolazak oko 600 gostiju, dok će predstave biti održavane na devet lokacija.

Na teatarskom meniju će se naći pet festivalskih programa - Glavni program s 21 predstavom, Children MESS sa šest predstava, Future MESS sa četiri predstave, Future MESS Student's IYME s također četiri predstave te Off MESS koji će kao prateći program Festivala donijeti brojne sadržaje.

Upravo će izložbom u okviru programa Off MESS već sutra biti otvoren Festival u Vijećnici, a riječ je o istaknutom umjetniku Braci Dimitrijeviću i postavci "Budućnost posthistorije" u organizaciji MESS-a i Ars Aevija.

Direktor Festivala MESS Dino Mustafić na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu najavio da će publika tokom 17 festivalskih dana u novom MESS-ovom konceptu moći pogledati izvedbe kompanija i reditelja koji su već stekli naklonost publike i osvojili nagrade.

"Festival MESS je radikalan, istraživački i hrabar. Radikalan je u svojoj formi i temama koje otvara, a istraživački jer je to festival koji je uvijek bio otvoren za novo, drugačije i različito", kazao je on.

Mustafić je iskazao sigurnost da će MESS ove godine putem programa Future MESS dati više prostora za mlade i alternativni izraz te da će u svom starijem dijelu Festival ići dosadašnjim pravcem.

Festivalski će program donijeti sedam predstava iz BiH - "Sarajevska pozorišna tragedija" (MESS/Narodno pozorište Sarajevo), "Kako sam naučila da vozim" (Mostarski teatar mladih), "Plastelin" (ASU Sarajevo), "Crvenkapica na tačke naopačke" (Pozorište mladih Sarajevo), "Plavi zec" (AKCUS Seljo/MESS), "Don Quijote" (Bosansko narodno pozorište Zenica) i "Želim biti normalan" (Mostarsko pozorište lutaka).

Veliki dio festivalskog programa bit će posvećen i regionalnoj teatarskoj produkciji. Tako su "Sanjari" Miloša Lolića (Srbija), "Generacija '91-'95" Boruta Šeparovića (Hrvatska), "Ko se boji Virdžinije Vulf" Dine Mustafića (Crna Gora) te "Proklet bio izdajica svoje domovine" (Slovenija), samo su neke od predstava koje će se naći na repertoaru.

Festival će u ovogodišnjem izdanju biti i u znaku podrške inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM).

Tim je povodom direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić naglasila veliku privilegiju što je MESS prepoznao da je sazrelo vrijeme za utvrđivanje činjenica o počinjenim ratnim zločinima u proteklom ratu da bi se zaustavile političke manipulacije i rekonstrukcija historije.

Ona je podvukla da je riječ o regionalnoj civilnoj inicijativi, ali da je moraju osnovati države članice bivše Jugoslavije.

Festival će biti završen predstavom "Posljednja Krapova traka" reditelja Roberta Wilsona.

Dino Mustafić danas je ujedno s direktorom "Bosnalijeka" Edinom Arslanagićem potpisao ugovor o generalnom sponzorstvu.