Kultura
0

Predstavom "Život s idiotom" večeras počinje 50. MESS

FENA
Predstavom reditelja Andriya Zholdaka "Život sa idiotom" koju će izvesti rumunjsko Narodno pozorište "Radu Stanca" iz Sibiua večeras će u Sarajevu svečano početi 50. jubilarni Međunarodni teatarski festival MESS.

Sarajevska publika imat će, također, priliku pogledati prvu od dvije izvedbe predstave "Čekaonica", u režiji Viliama Docolomanskog, a u izvedbi Međunarodnog pozorišnog studija "Farma u pećini".

U okviru OFF programa večeras će se u Kamernom teatru 55 održati koncert jazz trija "Das Kapital", kojeg čine njemački saksofonista, danski saksofonista i francuski bubnjar.

U okviru festivala publici će biti predstavljeno 35 predstava teatarskih skupina iz 14 zemalja. Očekuje se dolazak oko 600 gostiju, dok će predstave biti održavane na devet lokacija.

MESS čini pet festivalskih programa - Glavni program s 21 predstavom, Children MESS sa šest predstava, Future MESS sa četiri predstave, Future MESS Student's IYME s također četiri predstave te Off MESS koji će kao prateći program Festivala donijeti brojne sadržaje.

Festival, koji će trajati 17 dana, a donijet će sedam predstava iz BiH - "Sarajevska pozorišna tragedija" (MESS/Narodno pozorište Sarajevo), "Kako sam naučila da vozim" (Mostarski teatar mladih), "Plastelin" (ASU Sarajevo), "Crvenkapica na tačke naopačke" (Pozorište mladih Sarajevo), "Plavi zec" (AKCUS Seljo/MESS), "Don Quijote" (Bosansko narodno pozorište Zenica) i "Želim biti normalan" (Mostarsko pozorište lutaka).

Ovogodišnji festival MESS će biti završen 31. oktobra predstavom "Posljednja Krapova traka" reditelja Roberta Wilsona.