Gostovanje iz Francuske
21

Predstavom "Žena kao bojno polje" SARTR obilježava Međunarodni dan žena

Klix.ba
Na sceni Sarajevskog rtnog teatra (SARTR) će 8. marta u 20 sati biti izvedena gostujuća predstava "Žena kao bojno polje" koju je prema tekstu autora Matei Visnieca režirao Jean - Luc Oliviera.

Direktor Sarajevskog ratnog teatra Aleš Kurt izrazio je zadovoljstvo što će ova pozorišna kuća ugostiti predstavu "Žena kao bojno polje" i taj način simbolično obilježiti Međunarodni dan žena, 8. mart.

Istakao je da se radi o predstavi koja je nedavno imala svoju premijeru u teatru Compagnie Le Glob te da je ovo prvo gostovanje ove predstave izvan Francuske. Također je naglasio da je Jean - Luc Oliver već dugi niz godina prijatelj SARTR-a, koji je kroz svoje projekte na više načina ostvario saradnju sa ovim teatrom. Ovu predstavu Jean - Luc Olivier posvetio je Safetu Plakalu, osnivaču Sarajevskog ratnog teatra s kojim je dugi niz godina sarađivao.

Direktor Francuskog instituta Emanuele Mouries je naglasio da Francuski institut svake godine na neki način obilježava Međunarodni dan žena te da sa zadovoljstvom ove godine taj dan obilježavaju u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom i predstavom "Žena kao bojno polje" koja je nastala prema tekstu koji je napisan 1999. Godine, a preveden na više od trideset jezika.

Jean - Luc Olivier je izrazio zadovoljstvo što je ovaj tekst preveden na B/H/S jezik i što na ovaj način nastavlja saradnju sa SARTR-om koja traje već 20 godina.

Glumice, Clementine Couic i Marie Delmares istakle su da im je veliko zadovoljstvo igrati u Sarajevu i pred publikom koju direktno dotiče tematika ove predstave.

Rezervacije ulaznica za predstavu "Žena kao bojno polje" možete izvršiti putem telefona 033 664 070 ili slanjem poruke na Facebook stranicu SARTR-a.