Kultura
0

Predstavom "Tvrđava" otvoren TKT Fest u Tuzli

FENA
Tradicionalna manifestacija TKT Fest otvorena je sinoć u Tuzli predstavom "Tvrđava" prema romanu Meše Selimovića, u dramatizaciji Nebojše Bradića i u režiji Vlade Keroševića.

TKT Fest trajat će do 2. aprila, a domaćin je Teatar Kabare Tuzla u čijem su sastavu i Teatar "Soli" Tuzla i Gradsko pozorište Živinice.

Festival se organizira u povodu rođendana Teatra Kabare Tuzla i 27. marta - Svjetskog dana pozorišta, a na taj dan bić će pročitana i prigodna poruka.

Vlado Kerošević je FENI kazao da će u deset dana TKT Festa publika imati priliku pogledati 12 predstava s glumcima iz Virovitice, Beograda, Banje Luke, Zagreba, Zrenjanina, Ljubljane, Ciriha, Tuzle.

Za večeras je predviđeno izvođenje predstave "x+y=0" Beogradskog dramskog pozorišta u kojoj igraju Svetlana Bojković i Petar Kralj.

Prvi put na TKT festu sutra navečer nastupit će Teatar "Exit" iz Zagreba komadom "Kako misliš, mene nema" u režiji Ivice Bobana, a u toku tog kulturnog događaja prvi put će se predstaviti i članovi Akademije za radio, film i TV iz Ljubljane s diplomskom predstavom "Klasni neprijatelj".

Publici će se predstaviti i kazalište Virovitica s "Ljubav je jača od mača" u režiji Dražena Perenčine, Teatar "Rugantino" iz Zagreba s predstavom "Sex za početnike", te Narodno pozorište "Toše Jovanović" iz Zrenjanina s dvije predstave "Justina, sestro moja" i "Patafizika".

Na repertoaru TKT Festa je i predstava TKT Tuzla i ADU iz Tuzle "Filoktet", u režiji Damira Altumbabića.

U okviru TKT Festa publika će imati priliku da vidi i autorski pantonimski projekt Damira Teparića "Muškarci su drukčiji, žene takođe". Teparić je Tuzlak koji ima privatni teatar u Cirihu.

TKT Fest bit će završen predstavom "Kući", Ljudmile Razumovske u izvedbi članova Udruženja dramskih umjetnika RS Banja Luka i Akademije umjetnosti Banja Luka.