|

Predstavom SARTR-a "Majka" u Zenici otvoren 18. bh. festival drame

Predstavom SARTR-a "Majka" u Zenici otvoren 18. bh. festival drame
22
Piše: E. M.
24.4.2019. u 22:38
0
komentara
22

dijeljenja
1/7 Foto: E. M./Klix.ba
2/7 Foto: E. M./Klix.ba
3/7 Foto: E. M./Klix.ba
4/7 Foto: E. M./Klix.ba
5/7 Foto: E. M./Klix.ba
6/7 Foto: E. M./Klix.ba
7/7 Foto: E. M./Klix.ba
Osamnaesti po redu bh. festival drame, koji je nastao upravo na daskama Bosanskog narodnog pozorišta, večeras je otvoren u Zenici predstavom Sarajevskog ratnog teatra SARTR & Studija lutkarstva Sarajevo pod nazivom "Majka ili "Sve lutke idu u raj" u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović rađenoj po dramskom tekstu Nedžme Čizmo.
Sedmodnevni program drame počeo je večeras govorom direktora Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazima Begagića koji je kazao da je čitavom kolektivu čast što je svoj 18. rođendan, uz nadu da će i naredne otvoriti i zatvoriti, bh. festival drame obilježio na daskama gdje je i rođen.

Pozorišna svjetla su se ugasila, a zatim su se na velikoj sceni BNP-a pojavile Andrea Aković u ulozi Anice i Aneta Grabovac u ulozi Sanjice u predstavi "Majka" ili "Sve lutke idu u raj".

U ovoj drami se kroz "dramaturški" model Minhauzenovog sindroma - čestog, ali teško dijagnosticiranog mentalno-emotivnog poremećaja - tematizira bolna, traumatična, identitarno-emocionalna porodična priča o zlostavljanju i manipulaciji, patološkom odnosu između majke i dvije kćerke, putevima oslobađanja od torture do manipulacije.

Glumice su po završetku predstave nagrađene velikim aplauzom, a u narednim danima bit će izvedeno još šest predstava. U sklopu festivala bit će dodijeljeno 15 nagrada, a većinu ih dodjeljuje stručni žiri, ali i žiri publike.

Već sutra na velikoj sceni BNP-a naći će se predstava u režiji Tanje Miletić-Oručević "Gazi Husrev-beže" ili "Bukagije" s početkom u 16 sati.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.