Kolaž predstava
28

Predstavom reditelja Floriana Fischera sutra počinje program Scena MESS

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Premijernom izvedbom predstave "We are born naked and the rest is…." ("Rođeni smo nagi, a ostalo je…") reditelja Floriana Fischera sutra će na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR početi i program Scena MESS ovogodišnjeg Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Riječ je o kolaž predstavi koja kritički preispituje ulogu porodice u društvu u kontekstu odrastanja djeteta. Rađena je u koprodukciji Scene MESS i SARTR-a, a uz podršku Goethe instituta u BiH.

Direktor SARTR-a Aleš Kurt istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da je ovo treća premijera SARTR-a u ovoj sezoni, što je za aktuelni društveni trenutak i položaj bh. teatara ocijenio izvrsnim rezultatom. Podvlači da je repertoarska politika ovog teatra bazirana na težnji za angažiranim predstavama, kao što je i ova.

Smatra također važnim da teatarski umjetnici iz BiH sarađuju sa kolegama iz drugih sredina, kao i razmjenjuju iskustva i razmišljanja o stanju u kojem se teatar nalazi danas generalno.

Za direktora MESS-a Nihada Kreševljakovića posebna je radost što upravo ova predstava otvara ovogodišnju Scenu MESS, kao treći segment tog festivala, naglasivši da se još uvijek nadaju realizaciji vlastitog prostora za potrebe prvenstveno Scene MESS.

Reditelj Florian Fischer ističe da su pokušali stvoriti svojevrsni mozaik koji će dočarati ono što porodica uistinu jeste. Najmanja je društvena jedinica, a niko od nas je, kako je ustvrdio, ne bira.

"Prirodno je odrasti u određenim porodičnim odnosima, a to može donijeti i različite probleme. Ako razmišljamo na ograničen način, ne razmatramo druge alternativne načine. U ovom komadu ne želimo davati nikakvu definiciju šta je porodica i kakva ona treba biti, već tu interpretaciju ostavljamo gledaocima", podvukao je on.

Da Goethe institut u BiH već 14 godina sarađuje sa MESS-om naglasio je direktor te institucije Klaus Krischok, uz ocjenu da za to postoje jaki razlozi temeljeni na kvalitetu sadržaja tog festivala, te da će saradnju nastaviti sve dok i dalje Goethe institut može doprinijeti internacionalizaciji MESS-a i teatra uopšte.

Jedna od glumica u predstavi Maja Salkić naglašava da joj je bilo jako interesantno raditi na ovom projektu, te da sarajevski glumci uvijek žude za nekim novim istraživanjima i saradnji sa kolegama iz regije, Evrope i svijeta.

"Za nas je ovo drugačije i novije iskustvo i razmjena viđenja. Rad je bio potpuno prirodan i spontan te se nadamo da će takav biti i rezultat predstave", kazala je ona.

I ostali članovi glumačkog ansambla, među kojima su i Snežana Bogićević, Adi Hrustemović, Jasenko Pašić i Tina Keserović, istakli su zanimljiv i plodonosan kolektivni proces, te da se razgovor o raznovrsnim apektima porodice temeljio na različitim životnim iskustvima i sredinama.