Kultura
0

Predstavom "Radio and Juliet" počinje drugi Balet Fest Sarajevo

FENA
Predstavom "Radio and Juliet" koreografa i reditelja Edwarda Cluga u izvedbi ansambla Slovenskog narodnog gledališča Maribor večeras će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti otvoren drugi Balet Fest Sarajevo, koji će trajati do 3. oktobra.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
"Radio and Juliet" je autorski rad koreografa Cluga, umjetničkog direktora Baleta Slovenskog narodnog gledališča Maribor, prema čuvenoj Šekspirovoj tragediji "Romeo i Julija". Clug je koreografiju uradio na muziku jedne od najuspješnijih alternativnih rock grupa prošlog stoljeća "Radiohead".

Edward Clug je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da je predstava do sada izvođena u mnogim zemljama regije i svijeta, među kojima su i Belgija, Francuska, Izrael, Južna Koreja, Kanada, Kolumbija, Holandija, Portugal, Rusija i Singapur.

"Predstava "Radio and Juliet" nastala je 2005. godine i do danas je postala brend Mariborskog baleta. Već se približavamo njenoj 100. izvedbi. U Sarajevu nastupamo već treći put, zadnji je bio s predstavom "Evropa danas", kazao je Clug.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Umjetnička direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edina Papo navodi da će festival jedne od najstarijih plesnih umjetnosti u ovogodišnjem izdanju ponuditi nastupe ansambala iz Srbije, Njemačke, Rusije, Slovenije, Belgije, Holandije i BiH.

"Uzori za ovaj 2. Balet Fest Sarajevo bili su mi veliki festivali u regionu, kao što su u Mađarskoj, Italiji i Srbiji, ali sam se ugledala na svjetske baletne centre - Štutgart, Pariz, Moskvu i Sankt Petesburg. Sve predstave na ovom festivalu su posebne, a ljudi koji igraju iza sebe imaju iznimno iskustvo i veliki broj izvedbi", istaknula je Papo.

Predstave "Gardenia" reditelja Alaina Platela iz Belgije i "Pakao" reditelja Emia Grecoa i Pietera C. Scholtena iz Holandije bit će izvedene u saradnji i u okviru programa 51. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.