Predstavom Narodnog pozorišta Sarajevo otvoren Festival glumca BiH u Konjicu

Predstavom Narodnog pozorišta Sarajevo otvoren Festival glumca BiH u Konjicu
41
Klix.ba
8.6.2019. u 08:50
1
komentara
41

dijeljenja
Predstavom Narodnog pozorišta Sarajevo otvoren Festival glumca BiH u Konjicu Foto: Vehid Šišić
Na Velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjic sinoć je pred 400 gledalaca iz Konjica i mnogobrojnih zvanica otvoren 6. Festival glumca BiH.
U okviru programa otvaranja direktor festivala Benjamin Mušinović je pored govora o važnosti ovog projekta za Konjic, sredine koja "izlazi" van lokalnih okvira i svoje potencijale promovira i otvara u regiji, akcentirao važnost kulture pamćenja i sjećanja na ljude koji daruju svoje znanje za dobrobit zajednice. Tako je posvećena pažnja nedavno preminuloj članici umjetničkog savjeta Festivala Glumca BiH i direktorici Radio Kojnica Mirsadi Ćosić.

Kroz vizualnu prezentaciju predstavljen je repertoar ovogodišnjeg festivala, nakon čega je uslijedilo zvanično otvaranje i govor ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi HNK-a Rašida Hadžovića koji je, između ostalog, istako vrijednost projekta Festival glumca BIH te govorio o važnosti kontinuteta istog i činjenici da Konjic zahvaljujući ovoj manifestaciji postaje centar regionalne teatarske scene koja će ove godine pored pozorišta iz Bosne i Hercegovine ugostiti i produkcije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije.

Foto: Vehid Šišić Foto: Vehid Šišić


Nakon toga su prisutni do kraja ispratili predstavu "Gazi Husrev-Beže ili: Bukagije" Narodnog pozorišta Sarajevo. Svoje oduševljenje prisutni su iskazali višeminutnim aplauzom. Nakon predstave uslijedila je Izložba "Gazi Husrev-Begov vakuf" koju je Festival glumca u okviru pratećeg off programa,priredio u saradnji sa autorom Kenanom Šurkovićem i Udruženjem za promociju Islamske umjetnosti Monolit Sarajevo.

Festival glumca BIH će u ponedjeljak, 10.juna, u 19:30 sati ugostiti Koprodukciju Srpsko narodno pozorište Novi Sad & Sterijino pozorje sa predstavom "Moćni rendžeri ne plaču". Rriječ je o najjboljem autorskom tekstu Sterijinog pozorja. Ovaj regionalni program omogućio je NJ.E. amabasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...