Kreativnost i druženje
1

Predstavom "Mali Agaton" otvoren Juventafest u Pozorištu mladih Sarajevo

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predstavom "Mali Agaton" Dis-Pozorišta mladih iz Banja Luke večeras je u Pozorištu mladih Sarajevo otvoren ovogodišnji Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

"Program Festivala sadrži pet predstava iz Bosne i Hercegovine i regije. Jedinstvena je ideja da se svi učesnici Festivala druže i ruše predrasude, što je možda najljepše od svega. Tu kreativnost nude jedni drugima i uvijek je refleksija svega što se dešava na Festivalu pozitivna. Mladi ljudi su sretni kada mogu prisustvovati ovakvom jednom Festivalu", izjavila je Feni direktorica Festivala Jasna Diklić.

Dodaje da edukativni segment predstavljaju radionice za sudionike Festivala, ali i za profesore - voditelje dramskih sekcija u srednjim školama.

Publika će imati priliku pogledati predstave koje odlikuju emotivne i inspirativne priče o buntu mladih te energičnoj scenskoj igri mladih.

"Mladi govore o društveno relevatnim temama, kao što je pitanje odnosa sa starijim generacijama, pitanje njihove budućnosti. Zatim se bave pitanjima društvenog sistema u kojem nisu svi jednaki iako nam se tako prikazuje", kazala je selektorica Festivala Emina Omerović.

Među posjetiocima je bio kantonalni ministar kulture i sporta Samir Avdić koji je podsjetio da je i ove godine Ministarstvo kulture i sporta podržalo Juventafest.

"Ovo je deveti Juventafest i velika prilika za mlađu populaciju, srednjoškolce da na najbolji mogući način izraze ono što ih interesuje kada je pozorište u pitanju. Direktorica Festivala Jasna Diklić je neko ko godinama baštini sve to što je za mlade", istakao je Avdić.

Deveti "Juventafest" trajat će do 12. septembra u Centru kulture i mladih Općine Centar i Pozorištu mladih Sarajevo. Bit će dodijeljene dvije nagrade - Grand prix i specijalna nagrada žirija.

I ove godine među sudionicima Juventafesta bit će i mlade osobe s Down sindromom, kao podrška procesu inkluzije.