Kamerni teatar
8

Predstavom "Kralj Lear" otvoren drugi Festival "Dani Jurislava Korenića"

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Kralj Lear" otvorila je drugi po redu Festival "Dani Jurislava Korenića" u Kamernom teatru 55, a ispraćena je ovacijama publike. Festival otvorila Juroslavova supruga Desa Korenić.

U posebnom ambijentu Kamernog tatra 55 sjajna glumačka postava predvođena prvakom Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudinom Bajrovićem izvela je tragičnog "Kralja Leara".

Ova predstava donosi veoma intimnu priču čovjeka koji suočavajući se sa smrću skida sve svoje maske. Diego de Brea koji potpisuje režiju ove predstave istakao je u ranijim izjavama da "Kralj Lear" pokazuje oportunizam ovog svijeta gdje čovjek koji više nema funkciju nikoga ne zanima.

Osim Izudina Bajrovića uloge u velikom djelu svjetskog klasika Williama Shakespeara ostvarili su: Sanela Pepeljak, Mediha Musliović, Slaven Vidak, Vedran Đekić i Elma Juković.

"Nadamo se da će od iduće godine ovaj festival biti stavka u budžetu i da nećemo morati 'na mišiće' porađati ovako značajan događaj. Drago mi je da je večeras ovdje puno ljudi koji poštuju Korenićevo djelo. Onaj ko nema kulturu sjećanja, taj nema ni kulturu življenja. Mi Korenića vraćamo na mjesto koje mu pripada! On je bio osnivač MESS-a, osnivač Kamernog teatra 55, Teatra mladih...njegova biografija je kao nečijih sedam. Godinama je bio marginaliziran i kolektiv Kamernog teatra 55 uspostavio je ovaj festival", rekao je direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Bh. umjetnik Mirza Ibrahimpašić poklonio je Kamernom teatru 55 sliku Jurislava Korenića, tehnika ulje na platnu.

Festival "Dani Jurislava Korenića" već drugu godinu odaje počast velikom čovjeku koji je dao značajan doprinos kulturnoj sceni BiH i koji je osnovao Kamerni teatar 55. Festival je regionalnog karaktera i okuplja najznačajnija pozorišta iz zemalja bivše Jugoslavije, a trajat će do 23. decembra.