Pozorište mladih Sarajevo
0

Predstavom "Ježić Žožo" zvanično otvoren Festival dječije umjetnosti u Sarajevu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Predstavom "Ježić Žožo" Pozorišta za decu Kragujevac sinoć je u Pozorištu mladih Sarajevo zvanično otvoren Festival dječije umjetnosti (FEDU).

Festival je najavljen defileom kroz Sarajevo štulaša, klovnova, animatora iz svijeta bajki, a jučer su u Bosanskom kulturnom centru počele kreativno-edukativne radionice iz književnosti, strip ilustratorstva, slikanja, pravljenja lutaka od filcane vune, kreiranja pozorištanca i drugih.

Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički takmičarski festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera, a afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Članovi žirija u pozorišnom takmičarskom program su Kaća Dorić, Nusmir Muharemović i Indira Kučuk-Sorguč.

Festival dječije umjetnosti sarađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrum, Kulturnim centrom Kakanj, Bibliotekama Kakanj i Breza, Muzejom Sarajeva, Narodnim pozorištem Sarajevo, Zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Centrom kulture i mladih Općine Centar. I ove godine će u depandansima Muzeja Sarajeva Brusa bezistan i Svrzina kuća biti upriličene umjetnička radionica “Djeca slikaju Muzej” te izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

Najmlađi danas u Pozorištu mladih imaju priliku gledati "Pinokija" Zagrebačkog pozorišta lutaka, "Prvu priču" pozorišta "Točka na i" iz Zagreba i "Avanture maloga Juju" Gradskog pozorišta lutaka Rijeka.

U BKC-u će djeca moći igrati najveće “Čovječe ne ljuti se” kao i druge logičke i interaktivne igre, provesti vrijeme uz knjigu, ali i iscrtavanju svojih lica neškodljivim bojama, učiti o ljepoti stvaranja, pjevati uz profesionalne muzičare, zabaviti se uz klovnove i druge programe 5. FEDU.