{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavom "Evropljani" večeras se otvara 52. festival MESS

F
28.9.2012. u 09:58
0
1
Predstavom "Evropljani" večeras se otvara 52. festival MESS
0
Predstavom "Evropljani" večeras se otvara 52. festival MESS
Predstavom "Evropljani" reditelja Jirija Adameka u izvedbi češkog ansambla "Boca Loca Lab" večeras će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti dignuta zavjesa 52. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS.
Festival MESS će paralelno biti otvoren i u Zenici, gdje će u Bosanskom narodnom pozorištu biti će izvedena predstava "Moj sin malo sporije hoda" reditelja Janusza Kice ZeKaeM teatra iz Hrvatske.

Predstava "Evropljani" govori o evropskom osjećaju dezorijentacije, gubitku samopouzdanja, te raspadu zajedničkog i ideološkog terena, dok "Moj sin malo sporije hoda" donosi priču o zamršenim porodičnim odnosima, neslaganjima, nesporazumima i generacijskom jazu, te bračnim nesuglasicama.

Ovogodišnji će MESS tokom deset dana ponuditi 33 predstave iz 20 zemalja, uz učešće više od 500 umjetnika.

U okviru festivalskog programa će u kinu Kriterion biti održana i tri MESS Foruma, ustanovljena prošle godine umjesto okruglih stolova teataraske kritike. Cilj im je uključiti u raspravu članove akademske zajednice, studente i publiku. Ove će godine teme biti - "Evropa i mi", "Politika straha i klerikalizacija društva", te "MESS i mi".

Nakon češke trupe, u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će nastupiti i njemački jazz muzičar David Gazarov, dok će na sceni Sarajevskog ratnog teatra biti izvedena predstava "Deda ne voli sving" rediteljice Julie Dossavi njene kompanije iz Francuske.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: