Od šestog marta
59

Predstavom "Dječak i djevojčica" svečano se otvaraju 16. Dani Mladih Tuzle

L. K.
Na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) 6. marta u 19:30 sati bit će izvedena premijera predstave "Dječak i djevojčica" kojom će zvanično biti otvorena manifestacija "16. Dani Mladih Tuzle".

Predstava "Dječak i djevojčica" nastala je po motivima istoimene pripovijetke koju ju napisao Robert Gros sa namjerom da svim roditeljima i svoj djeci svijeta služi kao opomena, ali i pouka o odgoju. Autorsku izradu scenarija potpisuju Amila Beširović i Adnan Mujkić, dugogodišnji dramski pedagozi Pozorišta mladih Tuzle koji su izradili scenarij slušajuči životna iskustva polaznika Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle.

Predstava govori o procesu odgajanja jednog dječaka i jedne djevojčice, pravi poređenja u odgojnim postupcima muškog i ženskog djeteta, informiše nas o svim fazama razvoja djeteta, o procesu formiranja ličnosti, o mogućim propustima, greškama. Tu priču pratimo iz susreta dječaka i djevojčice sa njihovim roditeljima, bakama, djedovima, prijateljima, doktorima i možda najvažnije: iz susreta dječaka sa djevojčicom. Iz tog susreta rodi se i međusobna zaljubljenost, koja može biti najljepša stvar na svijetu, a može postati i traumatično iskustvo i ostaviti trajne posljedice u daljem odrastanju.

No, da li su dječak i djevojčica u stanju da ostvare svoje emocije? Da li ih je iko naučio šta su pravila ispravne komunikacije? Znaju li oni šta je ljubav, zaljubljenost, prijateljstvo? Cijelu priču na vrlo duhovit način pričaju dvoje staraca, koji nas zapravo informišu, kritikuju, ali i podučavaju o ispravnim i pogrešnim postupcima u odgoju djece. Predstava je namijenjena svim uzrastima, a posvećena je svima onima koji su zaljubljeni, koji su bili zaljubljeni, koji pate od ljubavi ili su ostali sami...

U predstavi igraju Adi Atlić i Belma Huseinefendić, a režiju potpisuje Adnan Mujkić. Podsjećamo, manifestacija 16. Dani Mladih Tuzle bit će otvorena 6. marta i trajat će do 29. marta, kada se manifestacija zatvara promocijom Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle 2020. Rezervacije za sve događaje možete izvršiti putem telefona: 061 365 800.