Pozorište mladih
104

Predstavom "Bosna da 'prostiš" će 10. juna kroz savremeni ples biti ispričana priča o BiH

Klix.ba
Plesna predstava "Bosna da 'prostiš", u režiji Samre Mlinar Mandić, premijerno će biti izvedena u subotu, 10. juna, s početkom u 19 sati.

Riječ je o prvoj autorskoj predstavi Samre Mlinar Mandić u produkciji Udruženja "Kurser", a u saradnji sa Pozorištem mladih Sarajevo.

U predstavi učestvuje 50 plesača, i to 45 djece i 5 odraslih. Ideja vodilja u kreiranju predstave je da se savremenim plesom i pokretom ispriča priča o našoj zemlji, Bosni i Hercegovini, o njenoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

"Predstavom slavimo stotu godišnjicu rođenja našeg Mehmedalije Maka Dizdara. Prvi dio predstave predstavlja tradiciju naše zemlje kroz stećke, stilizovani narodni ples i zaboravljene dječije igre, a stihove pjesme 'Zapis o zemlji' recitujemo znakovnim jezikom. U drugom dijelu plesom, pokretom i glumom prikazujemo naše viđenje drevne filozofije mudrosti i teoriju evolucije gdje predstavljamo ne samo tri, već četiri majmuna koja ne čuju, ne vide, ne govore i ne čine zlo. U trećem dijelu se prolaskom kroz vremenski tunel vojske djece budućnosti sukobljavaju sa djecom iz prošlosti. U četvrtom dijelu predstavljamo potrebu vraćanja prirodi i postajemo svjesni da su ravnoteža, harmonija i ljubav pokretači našeg univerzuma čijeg smo i mi dio", rekla je Samra Mlinar Mandić.

Naglasila je kako ovom predstavom žele dokazati da su djeca najjači mediji u prenošenju poruka i naglašavaju da je zbog toga predstava "Bosna da 'prostiš" predstava za sve generacije.

Autorica predstave Samra Mlinar Mandić potpisuje i režiju i koreografiju, a osmislila je i kostime. Pored Samre Mlinar Mandić u kreiranju koreografije učestvovali su i Ivana Drakić, Eldar Šalaka i voditelji plesne grupe "Fresh Generation", a asistent koreografa je Sara Đurić. Muziku potpisuje dio tima "Buzz Freq", Zlatan Božuta i Omer Blentić.

Glumačku režiju potpisuje Vanesa Glođo čiji je glas i u naracijama. Dizajn video i print materijala je osmislio "Komitet", a pomoć u prijevodu stihova na znakovni jezik je pružila Anela Talam.

U predstavi igraju članovi Udruženja "Kurser", Ivana Drkić, Sara Đurić, Anja Čurković, Lena Marković, Selma Jakić, Kajsa Zinhasović, Hana Haljevac, Dženita Hasečić i Tarik Osmanagić.

Realizaciju predstave podržali su: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.