Posvećen najmlađima
18

Predstavom beogradskog pozorišta otvoren Mali MESS u Sarajevu

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavom "Dječak s koferom" beogradskog pozorišta otvoren ovogodišnji festival Mali MESS, posvećen najmlađoj pozorišnoj publici.

Uime Festivala MESS obratila se Una Bejtović koja se, između ostalog, osvrnula na program festivala za najmlađe.

"Koliko god nam je važan ovaj festival, uslovno rečeno za velike, takvog festivala ne bi bilo u svojoj punoći, ako ne počnemo odgajati publiku od najranijih dana. Iznimno nam je važno što smo i ove godine uprkos svim okolnostima uspjeli organizirati i Mali MESS, da se i najmlađoj našoj publici vratimo i da se ona vrati u teatarske dvorane", kazala je.

Teme ovogodišnjeg programa Malog MESS-a posvećene su univerzalnoj borbi dobra i zla, kao i njegovanje empatije i ljubavi prema drugim ljudskim bićima.

"Mali MESS danas u 12 sati počinje predstavom "Dječak s koferom" pozorišta Duško Radović iz Beograda. Ostale predstave su iz Bosne i Hercegovine, iz Mostara nam dolaze "Junaci Pavlove ulice". Predstava ima univerzalnu temu o hrabrosti i jedna druga dimenzija pouke o tome koliko je važno boriti se za svoje snove. Na repertoaru je i predstava "Psić boje neba" iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica također govori o univerzalnoj temi, odnosno borbi dobra protiv zla", navela je.

Bejtović je naglasila da će se predstave tokom Malog MESS-a održavati u Pozorištu mladih u Sarajevu. Dodala je i da će od 7. oktobra biti dostupna online verzija festivala.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković kazao je da je vrlo bitno djecu od najranijih godina usmjeriti ka kulturi.

Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković (Foto: T. S./Klix.ba)
Direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković (Foto: T. S./Klix.ba)

"Nadam se da ćemo se naredne godine vratiti u potpunosti. Drago mi je da smo sačuvali Mali MESS-a gdje ćemo gledati predstave uglavnom iz regiona. Najbitnije je da smo u ovoj godini uspjeli da vratimo i ponovo približimo Festival publici. Festival MESS je davno započeo s programom za najmlađu publiku, međutim, zadnjih pet godina mi smo formirali Mali MESS, kao jedan potpuno nezavisan festival. Zbog toga što smatramo da je vrlo važno navikavati djecu na pozorište i navikavanje djece na MESS", zaključio je.