{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavljeno prvo njemačko-hrvatsko izdanje knjige M. Mažuranića "Pogled u Bosnu"

F
FENA
16.5.2008. u 22:04
0
0
Predstavljeno prvo njemačko-hrvatsko izdanje knjige M. Mažuranića "Pogled u Bosnu"
0
Predstavljeno prvo njemačko-hrvatsko izdanje knjige M. Mažuranića "Pogled u Bosnu"
Prvo njemačko-hrvatsko izdanje knjige hrvatskog pisca iz prve polovice 19. stoljeća Matije Mažuranića "Pogled u Bosnu" predstavljeno je danas u baroknoj dvorani "Sala Terrena" na Akademiji za zemaljsku obranu u Beču.
Predstavljanju su nazočili mnogobrojni uglednici iz austrijskog javnog i kulturnog života, Ministarstva obrane, diplomatskih predstavništava, inozemni gosti te dužnosnici veleposlanstava Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Beču.

Matija Mažuranić je pisac prvoga hrvatskog suvremenog putopisa "Pogled u Bosnu"/"Ein Blick nach Bosnien" (ili punog naziva "Kratak put u onu krajinu, učinjen 1839-40. po jednom domorodcu"/ "Ein Blick nach Bosnien oder eine kurze Reise in jenes Gebiet, unternommen 1839-40 von einem Patrioten"). Rođen je u Novom Vinodolskom 1817., a potomak je ugledne hrvatske obitelji Mažuranić, koja je hrvatskom narodu dala prvoga hrvatskog bana pučanina Ivana, njegova brata.

"Pogled u Bosnu" Mažuranićev je prvijenac i njegovo jedino književno djelo. Prvo izdanje tiskao je 1842. u Zagrebu Ljudevit Gaj, a drugo je, također u Zagrebu, 1938. objavljeno u nakladi tiskare Narodnih novina. Sedamdesetak godina poslije, u nakladi tiskare austrijske Akademije za zemaljsku obranu, svjetlo dana ugledalo je i prvo njemačko-hrvatsko izdanje. Knjigu je za tisak priredio publicist Zvonko Orešković, s prijevodom Herberta Michnera, vrsna poznavatelja hrvatskog jezika, kulture i povijesti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: